Kapel van de onbevlekte maagd - Heusden - O-vl - Belgium
Smaal chapel near Soupart castle
Location: Oost-Vlaanderen, Belgium

Nederlands

Kapelletje van het Klaverken of kapel van de Onbevlekte Maagd en Moeder Gods Maria, gesitueerd aan de N.-zijde van de straat ter hoogte van "Kasteel Soupart". Neogotische bakstenen wegkapel op rechth. plattegrond: baksteenbouw met zandstenen decoratie. Jaartal 1855 midden op de beglazing van het getraceerd bovenlicht. Opschrift aangebracht op emailtegels tegen de binnenmuur: "Deze kapel werd gebouwd door jonkvrouw félicie françoise d'Hoop de Syngem in 1855 en gerestaureerd door haar achterkleinneef Xavier d'Hoop in 1974". Leien zadeldakje voorzien van een natuurstenen kruis boven de voorpuntgevel en een klokkestoel achteraan. Versneden slanke steunberen tegen de hoeken en midden de zijgevels. Een spitsboogdeur in een geprofileerde omlijsting in de voorgevel; voorts drie omlijste radvensters. Klaverbladvormige zandstenen gevelsteen boven de deur.

Omlopende geprofileerde daklijst op een fijne zandstenen spitsbogenfries. Interieur met marmeren stichtingssteen en een Mariabeeld met Kind op een neogotisch houten altaar achter een ijzeren hek.

English

Chapel of the Klaverken or chapel of the Immaculate Virgin Mother of God Mary, situated on the N. side of the street at the height of "Castle Soupart". Neo-Gothic brick waychapel . Brick building with sandstone decoration. Build in the year 1855 . Inscription on enamel tiles on the inside: "This chapel was built by Lady FELICIE françoise D'Hoop the Syngem in 1855 and restored by her great-grand nephew Xavier d'Hope in 1974." Slate roof saddle equipped with a stone cross above the front gable and a bell seat back. Sliced ??thin buttresses at the corners and the middle side walls. A pointed arch door in a profiled frame in the front; Furthermore, three framed windows. Cloverleaf-shaped sandstone plaque above the door.

Rotating molded cornice on a fine pointed arches sandstone frieze. Interior marble foundation stone and a statue of Mary with Child on a neo-Gothic wooden altar behind an iron fence.