Zamek Líšno / Lisno Castle
Nynejší zámek stojí na míste, kde puvodne stával hrad Léštno.49° 44' 3.21"N, 14° 41' 19.15"E
Location: Středočeský kraj, Czechia

Historie zámku

Puvodne na míste dnešního zámku Líšno stával gotický hrad Lešno, založený na chráneném míste mezi bažinami. Hrad byl založen pravdepodobne v roce 1367 Benešem z Dubé. Po roce 1424, kdy se naposled pripomíná syn Beneše Václav, není osud Líšna známý. Roku 1443 byl majitelem panství Jan Sádlo ze Smilkova. Od poloviny 15. století držel zámek Zdenek Konopištský ze Šternberka. V roce 1467 bylo Líšno v bojích zelenohorské jednoty proti Jirímu z Podebrad dva mesíce obléháno a dobyto královským vojskem. Po roce 1478 byl hrad Šternberky pozdne goticky prestaven. Rozsáhlá renesancní prestavba následovala v roce 1536.

Za tricetileté války bylo panství znovu zpustošeno. Neudržovaný hrad chátral predevším jako dusledek rychle se menících majitelu Líšna. Až roku 1872 byl hrad prestaven do dnešní podoby prumyslníkem Cenkem Dankem z Esse. Zámek byl postaven v romantickém duchu.
Podoba zámku

Objekt tak má tri krídla, jež uzavírají nádvorí zámku. Vež priléhající k paláci byla zvýšena a opatrena sedlovou strechou. Kolem zámku byl zrízen park s pavilónky a rybníkem. Od roku 1945 byl zámecký areál zkonfiskován a adaptován pro úcely ústrední školy Ceskoslovenského cerveného kríže. Dnes je zámek prázdný, zchátralý a verejnosti neprístupný. Volne je možné navštívit jenom prilehlý zámecký park.
Accessibility: No access- Private

Condition: Partly ruined