No. 1384, Zámek - Dobrichovice, CZ
Turistická známka zobrazuje zámek v Dobrichovicích. /// Tourist stamp shows Dobrichovice castle.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Nová stránka 1

Dobrichovice

• První písemná známka pochází z roku 1253. Král Václav I. daroval Dobrichovice rádu rytíru križovníku s cervenou hvezdou.

• Na ochranu brodu pres Berounku zde byla postavena tvrz. Na jejím míste nechal Hynek Berka z Dubé postavit renesancní zámek, který sloužil jako letní sídlo velmistru rádu Križovníku.

• V roce 1639 byl zámek vypálen Švédy. V roce 1679 byl zámek opet vystaven, tentokrát v pozdne barokním slohu.

• Rád Križovníku s cervenou hvezdou vlastnili zámek až do roku 1948. Po roce 1950 byl zámek ve správe státního statku, pozdeji JZD Dobrichovice a v roku 1976 pripadl Ceskoslovenské vedeckotechnické spolecnosti.

• Od roku 1980 patril Památníku národního písemnictví v Praze.

• V soucasnosti je zámek opet majetkem Križovníku s cervenou hvezdou, kterí jej postupne rekonstruují.

Dobrichovice

• The first written mention dates back to1253. The King Václav I. gave Dobrichovice to Knights of the Cross with the Red Star.

• There was built the fort to protect ford over Berounka. Hynek Berka z Dubé rebuilt the fort to the Renaissance castle - It was a summer residence of grand masters of Knights of the Cross with the Red Star.

• In 1639 the castle was burned by the Swedes. In 1679 the castle was built in the late Baroque style again.

• Knights of the Cross with the Red Star owned the castle until 1948. After 1950 the castle was administered by the state.

• Since 1980 the castle belonged to the Museum of National Literature in Prague.

• At present, the castle came into the possession of the Red Cross, who gradually reconstructing it.

Where can you get this wooden stamp.: N 49° 55.555 E 014° 16.464

Rating: