No. 529, Svatý Jan pod Skalou, CZ
33U E 437503 N 5535506
Turistická známka zobrazuje klášter ve Svatém Janu pod Skalou. /// Tourist stamp shows monastery in Svatý Jan pod Skalou
Location: Středočeský kraj, Czechia

Svatý Jan pod Skalou

• Svatý Jan pod Skalou je obec ve Stredoceském kraji, okrese Beroun.

• Leží v srdci Chránené krajinné oblasti Ceský kras a spolecne s Karlštejnem a starodávným Tetínem patrí mezi nejzajímavejší turistické lokality okresu.

• Svoji historii pocítá od konce 9. století, kdy se zde podle legendy, v jeskyni pod mohutnou skalní stenou, usadil první ceský krestanský poustevník Ivan. Poustevník Ivan, zde uctívaný jako svatý, žil ve zdejších travertinových jeskyních, které jsou v tomto míste dodnes zachovány. Ivan byl synem slovanského knížete Gostimila.Vzdal se svetského života a uchýlil se do samoty, kde žil 42 let. Když po case prišel až do zdejšího údolí, zalíbilo se mu tady a rozhodl se, že zde zustane.

• První písemná zmínka o míste pochází z roku 1037, kdy kníže Bretislav I. daroval Ivanovu jeskyni s poustevnou, hrobem a kaplí  klášteru Ostrov u Davle. Roku 1420 byl materský klášter benediktinu na Ostrove dobyt husitskými vojsky a znicen. Preživší mniši se presunuli do Sv. Jana, tehdy nazývaného „Svatý Ivan ve skalách“. Od roku 1517 se již datuje definitivní presídlení mnichu z Ostrova do Svatojánského kláštera. Roku 1584 zde byly znovu nalezeny a vyzvednuty po staletí peclive ukrývané ostatky sv. Ivana. Od této chvíle zde zapocala tradice slavných svatojánských poutí.

• Úcta k Ivanovi se šírila do dalekého okolí a význam tohoto místa vzrustal. Roku1661 zde byl na míste starého kostela vystaven nový, velký barokní kostel sv. Jana Krtitele, jehož projekt vypracoval italský stavitel Carlo Lurago. Mohutná kamenná stavba však byla postavena na mekkém a vlhkém podloží bývalého potoka, což zpusobilo záhy sesedání stavby a rozpukání zdiva a klenby.

Svatý Jan pod Skalou v první polovine 16. století¨

• V roce 1711 kostel prestavel Krištof Dienzenhofer. Podle svatojánského kostela dostala pak jméno i zdejší obec. Ostatní budovy bývalého kláštera byly staveny postupne. Do dnešní podoby byly dokonceny v roce1731. Klášter však byl zanedlouho, v roce 1785, zrušen císarem Josefem II. Majetek kláštera byl pak rozprodán v dražbe. Prvním majitelem se stal hrabe Sweerts-Spork, dalším rytír Joachim ze Schirdingu, pozdeji pak šlechtická rodina Bergeru. Zadní cást kláštera byla využívána k prumyslové výrobe (koželužna, prádelna, papírna), vždy bez valného ekonomického úspechu. V letech 1904 - 1912 bývalá budova kláštera fungovala jako moderne vybavené lázne. V r. 1914 koupil budovu kláštera církevní rád Školských bratrí a zrídil zde ucitelský ústav. Ten zde byl až do r. 1942, kdy byl nemeckou okupacní správou zrušen.

• V r. 1949 se objektu zmocnila nastupující komunistická vláda a zrídila zde tábor nucených prací, v letech 1951-55 dokonce veznici. Pak zde byla témer 30 let policejní škola ministerstva vnitra pro výchovu nových príslušníku komunistické státní policie (STB). Od r. 1985 byla budova využívána jako archiv ministerstva vnitra. V roce 1994 byl klášter navrácen církvi a byla zde zrízena Vyšší odborná pedagogická škola.

• The history of the village dates back to the end of the 9th century when, according to legend, the first Czech Christian hermit, Ivan, settled down in a cave under a large cliff.

• The hermit Ivan, worshipped as a saint, lived in local travertine caves, which have been preserved up to the present day. Ivan was the son of the Charvatian duke Gostimysl. Legend has it that he turned away from secular life and retreated to this silent landscape where he lived for 42 years. He liked the local valley so much that he decided to live there.

• The first written references to Saint John’s cave can be found in the Czech king Premysl Otakar I. act of 1205. According to the document, Ivan’s cave along with the anchorage, grave and chapel was acquired by the Ostrov Monastery of the Benedictines from the Czech duke Bretislav I. in 1037.

• In 1310 the Probostry was established and the monastery’s possessions were significantly augmented. The mother cloister of the Benedictines in Ostrov was conquered and destroyed by Hussite troops in 1420 and the surviving monks moved to St. John, then known as ‘Saint Ivan in the mountains’. Starting in 1517, the monks from Ostrov completely relocated to the St. John monastery. In 1584 St. Ivan remains, for centuries carefully hidden, were rediscove-red thus commencing the tradition of well-known pilgrimages to Saint Ivan in St. John under the Cliff.

• Reverence for Ivan spread to remote outskirts and the significance of the place increased. In 1661 the old church was replaced by the new massive baroque church of St. John the Baptist, designed by the Italian master builder Carlo Lurago. As the church was built on the soft and humid subsoil of a former creek, the building began to sink and extensive cracks appeared on the walls and domes.

• In 1711, the church was rebuilt by Kristof Dienzenhoffer and the local village was named after it – Saint John. Other parts of the cloister were constructed subsequently and its present form was achieved in 1731. The monastery, however, did not have a long life as the emperor Joseph II. decided to close it in 1785 and sell it at auction. The duke Sweerts-Spork became the first owner, followed by Joachim of Schirding and the noble family of Bergers. The rear part of the building was used for industrial manufacturing (tannery, spinning-mill, paper-mill), but never became significantly prosperous. During the years 1904 to 1912 the former cloister building functioned as a fashionably equipped spa.

• In 1914 the building was bought by the Congregation of School Brothers, and became a training school, which operated until 1942 when Nazi Germans took it over. In 1949 the communist government seized it and established it as a forced labor camp; between 1951-55 it even functioned as a jail. For the next approximately 20 years, the building served as the seat of the police academy of the Ministry of Interior, used to educate new members of the State Security (StB), the communist secret state police. Starting in 1985, it was put to use as an archive of the above mentioned ministry. Finally, in 1994 the cloister was returned to the Church and a teaching college was established there.

zdroj/source: Svatý Jan pod Skalou

Where can you get this wooden stamp.: N 49° 58.140 E 014° 08.046

Opening Times:
April, May, June, September, October: Saturday and Sunday 10:00 - 17:00 July, August: daily 10:00 - 17:00 Duben, květen, červen, září a říjen: každou sobotu, neděli a o svátcích 10:00 - 17:00 červenec a srpen: otevřeno denně 10:00 - 17:00

Rating: