No. 1185, Srbsko - CHKO Ceský kras, CZ
33U E 438122 N 5531302
Turistická známka zobrazuje bývalé vápencové doly v Srbsku. /// Tourist stamp shows former limestone mines in Srbsko.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Obec Srbsko

• Pocátky obce Srbsko sahají až k nejstarším ceským dejinám. Po smrti knížete Vratislava I. se vlády nad zemí ujala jeho manželka Drahomíra, zatímco výchovu budoucího vládce, dosud nezletilého Václava, mela ve svých rukách Ludmila (Vratislavova matka).

• Mezi obema ženami vznikly spory vývoji mezinárodní situace. Drahomíra narídila Ludmile odejít na Tetín, kam ji doprovodili i její bližní, tzv. familia - družina a služebníci z jejího rodného místa - Lužického Srbska. Spor mezi obema ženami vyvrcholil roku 921 zavraždením Ludmily.

• Ludmily doprovod puvodem též ze Srbska se usídlil pravdepodobne v oblasti dnešní obce Srbsko, což v znamená oblast, kde žijí Srbové.

• Rozvoj obce je spojen zejména s otevrením vápencových lomu. První byl otevren roku 1882 firmou J. Tomášek na pravém brehu Berounky.

• Velký význam pro celou oblast má železnice. Roku 1902 byla v Srbsku otevrena zastávka jednokolejné dráhy.

• V živote místních obyvatel hraje velkou roli také Berounka. Puvodní brod byl nahrazen prevozem a prámem. Roku 1958 byl postaven pontonový most. Ten kvuli povodním vydržel pouze jeden týden. V roce 1960 byl zbudována lávka pro peší, kterou v roce 1981 opet smetla povoden. nová lávka vydržela až do roku 2002. V soucasnosti zde funguje lávka z roku 2003.

CHKO Ceský kras

• Ceský kras je nejvetší krasové území v Cechách. Rozkládá se mezi Prahou a Berounem kolem toku Berounky.

• Vápencové masivy jsou jádrem staroprvohorní morské pánve Barrandienu, na jejímž dne vznikla mocná souvrství vápencu.

• Usazeniny s mimorádným množstvím zkamenelin patrí k nejvýznamnejším geologickým lokalitám. Geologické složení a význam staroprvohorní pánve objevil pro vedu v 19. stol. francouzský inženýr Joachim Barrande.

• Vápence Ceského krasu netvorí souvislé krasové území, ale jakési izolované ostrovy, kde predevším ve vápencích devonu vznikly krasové jevy – rokle, závrty, škrapy, vyveracky a jeskyne.
    Méne casté jsou tyto jevy v cistých silurských vápencích. V jeskyních se dochovaly pozustatky zvírat, obývajících strední Cechy od konce tretihor do soucasnosti. Ale jeskyne využívali jako obydlí i lidé, a to od starší doby kamenné, což dokládají cetné archeologické nálezy.

• Pozoruhodné jeskyne jsou v kanonu Berounky u Srbska (Krápníková, Barrandova, Ementál, Tomáškova propast), v údolí Kacáku (Nad Kacákem, Skalní kostel), ve skalách pod Tetínem i v podzemí dolu Amerika a Morina. Cást jich vzala za své pri težbe vápence.

Srbsko

• History of the village dates back to the beginnings of Czech history. After the death of Vratislav I., his wife Drahomíra took over the government of the country. Vratislav´s mother Ludmila took care of grandson Václav - future Duke of Czech lands.

• Drahomíra and Ludmila had disputes about international situation. Drahomíra ordered her to leave Václav and went to Tetín. Ludmila was murdered in Tetín in 921. She was originally from Serbia Luzickeho as well as her retinue. After her death the servants settled around Berounka and Srbsko was established.

• Srbsko is well known for his limestone quarries. The first quarry was found in 1882.

CHKO Ceský kras

• The variety and wildness of the landscape to the southwest of Prague towards Beroun will appeal to anyone who is  at least a little romantic.

• The prevailing limestone bedrock is rugged with karst canyons and gorges. It is perforated by many caves and on its surface there are oak forests with an unusually rich biodiversity of the herbaceous layer.

• Apart from landscape and aesthetic value, the area has natural-science significance and it was  natural scientists who first gave the  Ceský Kras area its name. In 1972 the PLA was designated and it covers almost the whole region.

• The area is constituted mainly of Paleozoic Silurian and Devonian layers, represented mostly by marine sediments of shale, limestone and limestone shale.  Fossil discoveries here are significant on a global scale and  a few world statotypes can be found here.

Where can you get this wooden stamp.: N 49° 56.205 E 014° 08.052

Opening Times: