Lookout Tower Anenský vrch (Rozhledna na Anenském vrchu), Czech Republic
33U E 607911 N 5563756
17 meters high lookout tower on Anne’s Peak (991 m a.s.l.) in the Eagle Mountains / 17 metru vysoká rozhledna na Anennském vrchu v Orlických horách
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

EN

On October 28, 2010 was opened a new Lookout Tower on Anenský Vrch (Anne's Peak) located in Eagle Mountains at height 991 meters above sea level. The wooden Lookout Tower with steel spiral staircase is 17 meters high with an observation deck at height about 12 meters. It offers a beatiful views to Eagle Mountains range, to the Kralický Snežník range and also to Giant Mountains.

Often visited St. Anna Chapel standing on Anenský vrch (991 m) since 1766 was sometime before 1910 supplemented by a simple wooden construction - unconventional style tower with narrow gazebo, hardly enough for four people. Emergency refuge under the tower was appreciated during the winter time by skiers, unfortunately the construction perished during the World War I. Later probably another tower a few higher used to stand here as deduced from following viewcard, unfortunately dateless. The chapel stood on the top till 1937 when demount due to construction of the fortification line.

CZ

Anenský vrch (991m) je jednou z dominant Orlických hor nacházející se nad obcí Rícky v jižní cásti tohoto pohorí. Jeho historie byla až do roku 1937 spojena s kaplí sv. Anny, kterou zde v roce 1766 postavil hajný Johan Kastner z Horní Rokytnice. V roce 1820 nechala hrabenka Johanna von Nostitz-Rieneck provést rekonstrukci této kaple. Další prestavby se kaple dockala v roce 1856. Mecenášem byla tentokrát Ernestina von Nostitz-Rieneck, po které se vrch zacal nazývat Ernestinenberg, poceštene Arnoštka. Vedle kaple byl postaven kamenný kríž a socha sv. Marie. Pozdeji pribyly ješte litinové pláty k ochrane sten pred neprízní pocasí. V této podobe se dochovala dodnes – nachází se však na okraji osady Hadinec, kam byla rozebraná prenesena v roce 1937 v souvislosti s výstavbou opevnení (bunkry Arnošt a Anna) v oblasti Anenského vrchu.

Nekdy pred rokem 1910 byla vedle kaple postavena jednoduchá drevená vež, netradicního vzhledu, s úzkou vyhlídkovou plošinou, na níž se sotva smestnali ctyri lidé. Pod ní byl nouzový úkryt, který v zime ocenovali predevším lyžari. Rozhledna pravdepodobne zanikla v prubehu první svetové války, nejspíše však až po roce 1917.

Myšlenky na obnovu rozhledny se objevily v souvislosti s neúspechem plánu vybudovat vyhlídkovou vež na Velké Deštné (zde stávala do léta 2010 jednoduchá trámová vyhlídková konstrukce). S návrhem postavit rozhlednu prišlo Sdružení svazku obcí Rokytnice a Bartošovice. Zámer se zároven stal soucástí spolecného cesko-polského projektu Euroregionu Glacensis, který predpokládá výstavbu dalších trí rozhleden na cesko-polském pomezí.

Rozhlednu na Anenském vrchu postavila dle projektu architekta Olšiny spolecnost Teplotechna Ostrava a.s. nákladem témer 1,5 mil. Kc v cervenci až ríjnu 2010. Investorem byla spolecnost Lesy CR, a.s. Celou akci podporila dotace z EU. Soucástí projektu se stala i další doprovodná zarízení, napríklad odpocinková místa ci informacní tabule, které návštevníky informují o historii místa, prírodních pomerech a hospodarení Lesu CR. Na stavbu 17m vysoké rozhledny bylo použito modrínové drevo (nosné sloupy), zvlášte vybrané z porostu ve správe Lesu CR v oblasti Rychnova nad Knežnou. Podlaha jednotlivých odpocinkových plošin na rozhledne je ze dreva dubového, drevené výplne zábradlí pak ze dreva borového. Stredový sloup, schodište a zábradlí jsou železné.
Slavnostní otevrení nové rozhledny probehlo ve ctvrtek 28. ríjna 2010.

Cited from (visit link)