Municipal maternity clinic of St. Apollinaire / Porodnice u Apolináre, Praha - Nové Mesto, Czech republic
33U E 458972 N 5546728
Modern maternity clinic, one of the best in Prague, located in historic Neo-Gothic building, designed by famous architect Josef Hlávka.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

CZ: Nejprve se pražská porodnice nacházela v budove v blízkosti kostela svatého Apolináre. Zdejší podmínky však nebyly zcela vyhovující a proto bylo potreba vybudovat zcela novou porodnici. Roku 1863 poveril Zemský výbor Království ceského významného stavitele Josefa Hlávku, aby vypracoval projekt, podle kterého bude nová Zemská porodnice postavena. Inspiraci pro stavbu porodnice, hledal architekt zejména v zahranicních nemocnicích, díky kterým získal presnou predstavu, jak by stavba mela vypadat. Predlohou mu byla nemocnice v Bruselu, ve Vídni a také v Paríži. Díky tomu mohla vzniknout stavba, která byla v té dobe považována za nejvetší porodnici v Evrope. Stavební práce na novogotické porodnici probíhaly v letech 1867 – 1870.

ENG: First, the Prague maternity clinic was located in the building close to St. Apollinaire Church. However, the terms were not completely sufficient and therefore it was necessary to build a new maternity clinic. The Municipal Committee of the Bohemian Kingdom encharged the significant architect Josef Hlávka in 1863 to work out a project according to which the new maternity clinic would be constructed. The architect was looking for the inspiration mainly among the foreign maternity clinics and this way he got the exact idea of how the construction should look like. His model buildings were the hospitals of Brussels, Vienna and Paris. So could a building, contemporarily considered the larest maternity clinic of Europe, come into existence. The construction works of the Neo-Gothic maternity clinic were performed btw. 1867 – 1870.

source: (visit link)
Apolinářská