No.1798, Praha - Vez chramu sv. Mikulase na Male Strane, CZ
St. Nicholas Church, Old Town
Location: Hlavní město Praha, Czechia

EN
The existence of the church is first mentioned in a Brevnov Monastery deed from 1273, but a St Nicholas chapel has stood at the marketplace since the Romanesque period. The church was reconstructed in the Gothic style in the 14th century, expanding to a three-aisle church with two towers, an attached rectory, school, cemetery and ossuary. The Jan Milíc of Kromeríž in around 1360 and later Matthew of Janow both preached at the church. The church belonged to the Hussite camp. French incendiaries set fire to the Old Town in 1689, the resulting conflagration completely destroyed the original architecture of St Nicholas. As a result, the decision was made to tear down the church and erect a new one in its place. One of the most renowned Baroque architects, Kilian Ignaz Dienzenhofer, was commissioned to build the new church. In 1732 – 1737, a monumental piece of Prague Baroque architecture was erected at the cost of Benedictine abbot Anselm Vlach. The stucco work was executed by Bernardo Spinetti and his journeymen, the frescoes were painted by Bavarian painter Cosmas Damian Asam, and the sculptures are the work of Antonín Braun, who had taken over his uncle Matthias Bernard Braun's famed sculpture workshop. It was here where Dr. Karel Farský announced the establishment of the Czechoslovak Hussite Church in 1920; to this day St Nicholas remains a Hussite church.
The interior features complex forms, trompe-l'sil paintings with interesting lighting effects, and is considered to be one of Dienzenhofer's masterpieces. A crown chandelier decorated with Harrachov crystal hangs in the nave. In the late 19th century Russian Tsar Nicholas II donated to the Orthodox Church, which had been using the church since 1871|. The church underwent a costly renovation from 1967 – 1977.

CZ
Na Malostranském námestí stával gotický farní kostel sv. Mikuláše vysvecený v r. 1283. Ten byl po r. 1620 v rámci rekatolizace zásluhou Albrechta z Valdštejna predán jezuitum a fara byla preložena k sousednímu kostelu sv. Václava. V budove fary vznikl r. 1626 první profesní dum jezuitu na Malé Strane. V následujících letech jezuité rozširovali na Malé Strane své pusobení. Po dalších dvou letech otevreli obecnou školu a nižší gymnázium. S podporou Kolovratu plánovali postavit nový kostel a vybudovat nový profesní dum, a tak vykupovali prilehlé pozemky - zahrady, fary, školy a 12 domu. Starý kostel sv. Mikuláše byl stržen a v r. 1673 byl slavnostne položen základní kámen ke stavbe jezuitského profesního domu a k novému kostelu. Stavbe profesního domu prekážel i sousední kostel sv. Václava, tak byl také zbourán a postaven o neco dále, v rohu krídla profesního domu. Stavba kostela podle puvodního plánu Domenica Orsiho se však príliš dlouho oddalovala, a proto se kostel zacal stavet až v r. 1703. První cást kostela se stavela podle plánu Kryštofa Dienzenhofera. Bylo to prucelí a lod s vencem kaplí, vysvecených v r. 1711. Dynamická stena prucelí je trojosá, má jeden hlavní a dva postranní vchody se samostatnými pulkruhovými schodišti. Vnitrek kostela je architektonicky velmi bohatý, založený na prostupu geometrických teles. Stavitel Kryštof Dienzenhofer zemrel r. 1722, takže zbylou cást chrámu - záver kostela a vež dostavel jeho syn Kilián Ignác Dienzenhofer. V r. 1750 byly do vysoké veže zavešeny zvony, o rok pozdeji byla uzavrena kupole a stavba veže na vrcholu. Chrám byl vysvecen r. 1752, ale do 60. let se ješte pracovalo na jeho výzdobe.
Socharská výzdoba pochází z dílny Ignáce Františka Platzera a cítá pres padesát soch. Nejvýznamnejší jsou sochy jezuitských svetcu v nadživotní velikosti pri pilírích lodi. V zasklené skrínce na levém oltári v záveru kostela je umístena gotická socha Panny Marie Foyenské, která je nejstarší plastikou kostela, již získali jezuité v r. 1629 z Belgie. Kostel sv. Mikuláše je jedním z nejvýznamnejších del vrcholného baroka a je národní kulturní památkou.
Opening Times:
daily 10-16 (except masses and concerts)