No. 1765, Valtice - Rendez-vous, Lednico-Valtický areál, CZ
33U E 631752 N 5401288
Turistická známka zobrazuje Dianin chrám ve Valticích. /// Turist stamp shows the temple of Diana in Valtice.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:

• Empírový zámecek, též zvaný Dianinin chrám se nachází asi 3km SV od Valtic. Rendez-vous je soucástí výjimecného Lednicko-Valtického areálu.

• Chrám nechal postavit v roce 1812 Jan I. z Lichtenštejna. Tvurcem návrhu zámecku byl Josef Hardmuth a architektem Josef Kornhäuse.

• Stavba má podobu vítezného oblouku a panstvo se zde scházelo z duvodu úcasti na honech. Zámecek se nachází v bývalé obore.

• Zámecek je venován bohyni lovu, Diane. Výzdobu tvorí reliéfy znázornující dramatické scény z lovu.

• Po 2. svetové válce byla stavba znárodnena a stala se majetkem státní památkové péce v Brne.

• V roce 1995 byly zahájeny restaurátorské práce a v kvetnu 2001 byl zámecek zprístupnen verejnosti.

Lednicko - Valtická areál

• Roku 1996 bylo na Seznam svetového prírodního a kulturního dedictví UNESCO zapsáno výjimecné prírodní a kulturne-historické území mikroregionu Lednicko-valtického areálu (LVA).

• Tato oblast na pomezí Moravy a Dolního Rakouska byla v prubehu 18. a 19. století knížecím rodem Lichtenštejnu zformována do podoby prírodního parku.

• Krome obcí Valtice, Lednice  a Hlohovec jsou významnými krajinotvornými celky umele vysázený Borí les a Lednické rybníky.

• Areál zahrnuje také cást lužního lesa pri rece Dyji jižne od Breclavi. Nachází se zde také Aquadukt a má pripomínat torzo zavlažovacího zámeckého systému. V této krajine, kolem hlavních zámku v Lednici a ve Valticích jsou roztroušeny drobné stavby, tzv. salety - Kolonáda na Reistne, Belvedér, Dianin chrám, Kaple sv. Huberta, Hranicní zámecek, Tri Grácie, Rybnicní zámecek, Nový dvur, Apollónuv chrám, Lovecký, zámecek, Januv hrad, Minaret, Obelisk, Pohansko, Zámecek Lány.

• Od roku 2003 je Lednice a její okolí soucástí biosférické rezervace Dolní Morava.

EN:

• Empire mansion called the temple of Diana or Rendez-vous is situated 3km north-east from Valtice. Rendez-vous is a part of The Lednice-Valtice Cultural Landscape.

• The temple was built in 1812 by architect Josef Kornhäuse for Jan I. Lichtenštejn. Proposal was created by Josef Hardmuth.

• Structure takes the form of the Arc ode Triomphe. There were organized hunts for gentry.

• Mansion is dedicated to hunting goddess Diana. The decoration consists of reliefs depicting dramatic scenes from the hunt.

• After 2. World War was mansion nationalized. It became the property of State conservation of Brno.

• In 1995 started reconstruction and in May of 2001 the mansion was open to the public.

The Lednice-Valtice Cultural Landscape

• The Lednice-Valtice Area is registered in the list of monuments protected as World Heritage by UNESCO (1996).

• At the end of the 18th century, the local manor lordship - the House of Liechtenstein - began to create a unique manmade landscape complex - The Lednice - Valtice Area.

• During the 19th century, the Liechtenstein family continued transforming the area, which has since been called the "Garden of Europe", into a large landscape park with two centres Valtice Castle and Lednice Castle.

• There are a lot of bigger or smaller pavilions scattered throughout the whole complex, often serving as hunting lodges- Rajsna, Belvedere, Rendezvous, St Hubert Chapel, Border House, Temple of the Three Graces, Pond House, Nový dvur, Apollo Temple, Hunting Lodge, John's Castle, Minaret, Obelisk, Pohansko, Lány.

Where can you get this wooden stamp.: N 48° 45.018 E 016° 47.568

Opening Times:
červen - srpen 9:00 – 18:00 květen a září 9:00 – 17:00 duben a říjen (pouze víkendy) 9:00 – 17:00 June - August 9:00 - 18:00 May and September 9:00 - 17:00 April and October (weekends only) 9:00 - 17:00

Rating: