Synagogue / Synagoga, Janovice nad Úhlavou, Czech republic
33U E 370602 N 5467250
Baroque synagogue, built in 1723, in 1951 radically rebuilt into the fire station / Barokní synagoga, postavena v roce 1723, v roce 1951 radikálne prestavena na hasicskou zbrojnici.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

CZ: Barokní synagoga, dnes stará hasicská zbrojnice (cp.190), byla postavena v roce 1723. Modlitební sál byl ctvercový o strane 9,5 m, uprostred sálu byla polygonální bima (ci almemor) tj.recnište. Toto usporádání svedcí ortodoxním ritu. Zed do ulice i protejší zed zdobila dvojice prolamovaných barokních oken. Na severní strane se synagogou sousedila škola-cheder. Obe stavby byly radikálne prestaveny, cheder na obytný dum a synagoga v roce 1951 na hasicskou zbrojnici. Prestavba zcela setrela barokní vzhled stavby, uvnitr se dochovaly nekteré barokní klenby a arkády ženské galerie.

ENG: Baroque synagogue, now the old firehouse (cp.190), was built in 1723. The prayer hall was square with sides 9.5 m in the middle of the hall was polygonal bimah (or almemor). This arrangement suggests the Orthodox rite. On the north side of the synagogue was school – the Cheder. Both buildings have been radically converted, Cheder for residential building and a synagogue in 1951 to the fire station. Rebuilding completely wiped the Baroque style of buildings, some baroque features have been preserved inside, as arches and arcades of women's gallery.

Zdroj/source: B. Rozkošná, P. Jakubec, Židovské památky Cech, Nakladatelství Era, 2004
Status: Converted to other use