No.1631, Tvarozna u Brna - Santon - Bitva tri cisaru, CZ
33U E 628521 N 5449916
CS: Vrch Santon, který hrál významnou roli pevného obranného bodu v památné Bitve u Slavkova (1805). EN: Santon Hill, which played an important role as solid defensive point in a memorable battle of Austerlitz (1805).
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
V roce 1832 byla na vrcholu Santonu vybudována klasicistní kaple Panny Marie Snežné, na jejíchž stenách jsou dnes pametní desky francouzských generálu Claparèda a Valhuberta, ci ruského generála Bagrationa, jejichž autorem je Vladimír Drápal. Od roku 1988 byla na vrcholu kopce instalována kopie francouzského polního kanónu, a to až do roku 2009, kdy byla kvuli opakovaným útokum vandalu snesena na náves Tvarožné.

Na úpatí Santonu je bílý mramorový kríž se stríškou a girlandou ruží z roku 1987 na pamet padlých vojáku. U silnice vedoucí kolem Santonu z Tvarožné do Jiríkovic byl v roce 2000 vybudován pomník brigádnímu generálu Valhubertovi, který zde byl smrtelne zranen a zemrel po nekolika dnech v Brne. Poblíž je také Kosmákuv kríž z roku 1943 od rezbáre Josefa Michka, který nahradil svého predchudce z roku 1893 od Matouše Ploteného. Kríž stojí v místech údajného hromadného hrobu.

Kaple, opevnení Santonu i hrob pod kopcem byly vyhlášeny kulturními nemovitými památkami.

Kde sehnat známku:
Prodejna U Matysu, Tvarožná u Brna
Obecní úrad, Tvarožná u Brna (priložené souradnice)

EN:
In 1832 was built on the top of Santon classicist chapel of Our Lady of the Snow. On it's walls we can find a few memorial plaques whose author is Vladimir Drapal: two of the French generals Claparèd and Valhubert; and one of Russian General Bagration. Until 2009 there was installed a copy of the French field gun, but due to repeated vandalism was lowered to the village Tvarožná.

Under the Santon is a white marble cross with a roof and a garland of roses from 1987 in memory of fallen soldiers. Around the road leading from Tvarožná to Jiríkovice was built in 2000 Valhubert monument who was mortally wounded here and died after several days in Brno. Nearby is also Kosmák Cross from 1943 by sculptor Joseph Michka, which replaced its predecessor from 1893. The cross stands on the site of the alleged mass grave.

The chapel is with the fortification of Santon and with the tomb under hill an immovable cultural monument of the Czech Republic.

Where to buy a Tourist stamp:
Shop U Matysu Tvarožná in Brno