Porta Coeli - Tišnov, Czech Republic
33U E 601687 N 5467672
Klášter Porta coeli je rane gotický klášter v Predklášterí u Tišnova v okrese Brno-venkov. / Porta coeli is a 13th-century convent (women monastery) located in Tišnov, South Moravian Region
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[EN]
Porta coeli ("Heaven's Gate" in Latin) is a 13th-century convent (women monastery) located in Tišnov, South Moravian Region, Czech Republic, after which the asteroid 3276 Porta Coeli is named. Situated in the valley of the Svratka River, this Cistercian convent was founded in 1233 by Constance of Hungary, widow of King Otakar I.
The church was consecrated in 1239 by Bernhard, Bishop of Prague with approval and at presence of Robert the Englishman, Bishop of Olomouc. It has three aisles, a transept and a rather long sanctuary ending in a five-sided apse. Despite the austerity of the Cistercian rules, the western façade has a portal reminiscent of French cathedrals. It is unique in the Czech Republic.
(wikipedia)

[CS]
Rane gotický cisterciácký klášter Porta Coeli (Brána nebes) v Predklášterí u Tišnova, od r. 2010 je prohlášen Národní kulturní památkou. Klášter byl založen Konstancií Uherskou, královnou - vdovou po Premyslu Otakarovi I., a vystaven v letech 1233-1239, také za podpory jejích dvou synu, krále Václava I. a markrabete moravského Premysla. Po své smrti v roce 1239 byl Premysl v tomto kláštere také pohrben - stejne jako o rok pozdeji i jeho matka, královna-vdova Konstancie.

Proslavenou dominantou kláštera je románsko-gotická bazilika Nanebevzetí Panny Marie, vysvecená roku 1239. Je trojlodní, s prícnou lodí a protáhlým presbytárem. Západní strana lodi je zdobena výrazným portálem francouzského typu. Jedná se o vzácnou ukázku stylu tzv. burgundsko-cisterciácké gotiky. Vnitrní vybavení baziliky je barokní, porízené po roce 1764. Architektonicky zajímavá je také krížová chodba s rajskou zahradou a kapitulní sín z let 1260–1270 s puvodním kamenným pulpitem. Tyto unikátní umelecké skvosty jsou prístupné celorocne.

Více zde: (visit link)
Type of material of the door: Other