CONFLUENCE - Svratka - Ponávka, Brno - Komárov, Czech republic
CONFLUENCE of river Svratka and small river Ponávka in Komárov, Brno, Czech republic.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ: Svratka protéká postupne okresy Ždár nad Sázavou v kraji Vysocina a Brno-venkov, Brno-mesto a Breclav v Jihomoravském kraji. Je dlouhá 173,9 km. Povodí reky merí 7118,7 km². Na Vysocine mezi Cikhájí a Jimramovem tvorí reka nebo její brehy cásti historické zemské hranice Cech a Moravy, i když na rade míst se zde zemská hranice od rícního koryta drobne odchyluje. Pojmenování Svratky pravdepodobne vychází ze staroceského slova „sworti“ – vinout se. V nedávné minulosti byla také nazývána Švarcavou. Tento název vznikl z nemeckého výrazu pro cernou barvu.

Ponávka pramení v lesích nedaleko obce Vranov u Brna, protéká obcí Lelekovice a dále do Brna. Délka toku na území mesta Brna je 13,4 km. Protéká mestskými cástmi Mokrá Hora, Reckovice a Královo Pole. Zde vstupuje do podzemí a pokracuje dále kanálem až k soutoku se Svitavským náhonem a dále pokracuje bývalým ramenem Svitavy do Komárova, kde se vlévá do Svratky. Puvodní tok procházel z Králova Pole pres park Lužánky a mestskou cást Brno-stred. Ponávka mela v minulosti charakter stoky, protože do ní vypouštely odpadní vody cetné prumyslové podniky. Dnes se ale vrací do podoby prírodního toku.

Souradnice WM vás zavedou na lávku pro peší pres Ponávku, odkud je soutok dobre videt.

ENG: The Svratka (Czech pronunciation: ['svratka]), formerly Švarcava (German: Schwarzach) is a river in the South Moravian Region of the Czech Republic with a length of 173.9 km. It develops out of the Bohemian-Moravian Highlands, converges with the Svitava at Brno, and flows into the Dyje (Thaya) a few kilometres from Mikulov. The river is known in the local Moravian dialect as the Švarcava (from the German name of the river Schwarzach)

Ponávka springs in the woods near the village Vranov near Brno, flows through the village Lelekovice and in Brno. Here, flows through the Mokrá Hora, Reckovice and Královo Pole. Here enters the underground channel and continues to the confluence with Svitavy drive and continues in the former arm of Svitava to Komárov to where it flows into the Svratka. Ponávka had in the past character of the sewer, because it drained sewage numerous industrial companies. But now they are back into a natural stream.

The WM coordinates take you to footbridge over Ponávka where confluence is clearly visible.

zdroj/source: wikipedia