No.702 - Masarykova vež samostatnosti - Horice, CZ
33U E 545439 N 5580774
The Masaryk Tower of Independence - a sandstone observation tower with a small museum - as a fdomina - dominating town of Horice./ Pískovcová rozhledna s malým muzeem na kopci nad Horicemi.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

EN

The building is located above the town on the Horický Chlum ridge. The foundation stone was set on 10 June 1926 in the presence of the first president of the Czechoslovak Republic, T. G. Masaryk. The project originally included an observation tower approximately 40 metres high, which could serve as an aviation beacon on the Prague – Warsaw line. By 1968 it had only been raised to the height of 25 metres and afterwards construction was discontinued. The patriotic reliefs on the building were covered twice – the first time during the German occupation and the second on orders from the communist secretary. Reconstruction was finally undertaken in 1989 when the large sculpture “Legions Abroad” was installed. The tower hence became a pious site and a memorial to victims of the First and Second World War, as well as to the communist resistance.

Cited from (visit link)

CZ

Základní kámen veže byl položen 10. cervence 1926 za prítomnosti prvního prezidenta Ceskoslovenské republiky T. G. Masaryka. Plány na zbudování víceúcelové rozhledny jsou však starší, futuristické návrhy stavby se již objevovaly na pohlednicích z pocátku 20. století po zakoupení pozemku horickou Galerií plastik (1908). Projektu se na zacátku 20. let ujal architekt František Blažek (1863 — 1944), ucitel horické socharsko-kamenické školy a odborník na kamenorez, realizací stavby byl poveren arch. Jindrich Malina. Stavba v prvních letech rychle pokracovala predevším díky nadšení všech zúcastnených, mnoho práce bylo vykonáno bez nároku na odmenu nebo pouze za režijní náklady. Návrhu socharské výzdoby na krídlech budovy se ujali Jan Vávra (1903 — 1952) a Karel Lenhart (1904 — 1978), tehdy žáci prof. Otakara Španiela z pražské AVU, který provedl záverecné korektury, realizaci výzdoby provedl sochar Emanuel Malý (1892 — 1938).

Projekt arch. Blažka pocítal s výškou rozhledny cca 40 m, díky cemuž mohla sloužit i jako letecký maják na lince Praha — Varšava, do roku 1938 byla vystavena do výšky 25 m, od té doby se již ve stavbe nepokracovalo. V prubehu nemecké okupace byly vlastenecké reliéfy zakryty plachtou, pri prujezdu nemecké kolony Horicemi na sklonku války byla vež poškozena Nemci vystreleným delostreleckým granátem z námestí Jirího z Podebrad. Opravy se rozhledna dockala po válce, v dobe socialismu její význam poklesl, v roce 1962 byly reliéfy opet zakryty, tentokrát na pokyn komunistického tajemníka. Celkové obnovy se Masarykova vež samostatnosti dockala až po roce 1989. Na sklonku 90. let bylo k rozhledne po celkové rekonstrukci umísteno velké sousoší Legie za hranicemi sochare Františka Duchace — Vyskocila (1886 — 1928), rozhledna se tímto stala významným pietním místem a památníkem obetí první a druhé svetové války i protikomunistického odboje.

Budova je postavena na hlubokých základech na pískovcovém podloží, kámen na stavbu byl vytežen v nedalekém lomu sv. Josefa. Uvnitr je umísteno malé muzeum a pietní sín se jmény obetí válek z Horicka. Po tocitém schodišti se návštevník dostane na ochoz, ze kterého je velmi pekný pohled na mesto a jeho okolí, pri pohledu na sever je za príznivého pocasí výhled až na panoráma Krkonoš. Vrchol veže je zakryt hvezdárskou kopulí.

Citováno z (visit link)
Where can you get this wooden stamp.: N 50° 22.650 W 015° 38.328