No. 1009, Rozhledna Brdo - Chriby, CZ
Nejvyšší kamenná rozhledna na Morave/The highest stone tower in Moravia
Location: Zlínský kraj, Czechia

[cs] Kamenná rozhledna na kopci Brdo ve Chribech na Kromerížsku. Rozhledna je unikátní, jde totiž o první klasicky kamennou rozhlednu postavenou od 30. let 20. století.
Základní kámen 24 metru vysoké veže rozhledny byl položen v roce 2001, stavba pak pokracovala podle toho, jak se clenum sdružení Chriby darilo získávat peníze. Jednu chvíli se stavba zastavila zcela. Celkem si vyžádala investici 5,5 milionu korun. Prispeli obcané, okolní mesta a obce, kraj i stát. Dostavbu urychlila také pujcka, kterou sdružení poskytla stavební firma.
Na 587 metru vysokém vrchu Brdo již jedna rozhledna stála. Byla ale drevená a v 70. letech dosloužila. Sdružení obcí se rozhodlo postavit rozhlednu bytelnejší, a to nejvyšší kamennou rozhlednu na Morave. Kámen a drevo pochází z místních lesu a okolí. Stavbe pri slavnostním otevrení požehnal i olomoucký arcibiskup a moravský metropolita Jan Graubner.
Kopec Brdo je nejvyšším vrcholem Chribu. V severozápadním svahu se nacházejí malé skalní útvary. Základem jména kopce je staré nárecní slovo "brd", které oznacuje zalesnenou vyvýšeninu, obvykle se skalnatým vrcholem.
Rozhledna na Brde je tretí vyhlídkovou veží, jež byla ve Zlínském kraji zprístupnena.

[en] A new stone lookout tower on Brdo hill at Chriby near Kromeríž. The lookout tower is unique in that it is the first classical stone lookout tower built since the 1930s.
The foundation stone of the tower 24 meters high tower was laid in 2001, construction will continue, depending on how the members of the association Chriby managed to raise money. At one point the building stopped altogether. Total requested investment of 5.5 million crowns. Contributing citizens, surrounding municipalities, county and state. Accelerate the completion of a loan by the association provided a construction company.
At 587 meters high hill Brdo has an observation tower stood. However, she was wooden and in the 70th years has served. Association of Municipalities has decided to build a solid tower and the tallest stone tower in Moravia. Stone and wood comes from local forests and the surrounding area. Construction of the inauguration and blessing of Olomouc and Moravian Metropolitan Archbishop Jan Graubner.
Brdo hill is the highest peak Chriby. In the northwest slope are small rock formations. The basis of the name of the hill is an old dialect word "brd", which refers to a wooded ridge, usually rocky peak.
Lookout at Brdo is the third observation tower, which was opened in the Zlín region.

Virtualni prohlidka/Virtual sightseeing: (visit link)
Opening Times:
Duben, Září, Říjen-sobota a neděle 10:00 – 18:00 hod Květen, Červen-středa až neděle 10:00 – 18:00 hod Červenec, Srpen-pondělí až neděle 10:00 – 18:00 hod Po dohodě objednané skupiny i mimo otevírací dobu. ... April, September, October-Saturday and Sunday 10:00 - 18:00 May, June-Wednesday to Sunday 10:00 - 18:00 July, August-Monday to Sunday 10:00 - 18:00 After agreement booked groups outside opening hours.

Rating: