No.1524, Lapidarium Národního muzea, Praha, CZ
Lapidárium (Lapidary) - Exhibition of Stone Monuments
Location: Hlavní město Praha, Czechia

[EN]
Lapidárium (Lapidary) - Exhibition of Stone Monuments. You can find here a priceless original sculptures collected from their former locations throughout Prague, including original statues from the Charles Bridge.

[CZ]
Název „lapidárium“, odvozený od latinského pojmenování kamene („lapis“, 2. pád „lapidis“), se vžil v novejší dobe jako oznaceni pro sbírky kamenných soch a architektonických fragmentu stredovekého i novovekého puvodu. Nejbežnejším duvodem pro vznik lapidárií byly rekonstrukce gotických katedrál, probíhající v mnoha prípadech od 19. století.

Lapidárium Národního muzea
v Praze má sice také fragmenty z pražské katedrály, ale to je jen malá cást jeho sbírek, jejichž skladba je mnohem bohatší. V dnešní podobe sestává kolekce Lapidária Národního muzea asi ze dvou tisíc sbírkových predmetu, z nichž pres ctyri sta nejlepších kusu je vystaveno, zatímco ostatní jsou udrženy v depozitárích. Obecne lze ríci, že jde o doklady kamenického remesla a socharských prací v kameni z ceských zemí, zejména však z Prahy, v casovém rozsahu 11. až 19. století, výjimecne i z pocátku 20, století.
Opening Times:
Opening hours: Monday: CLOSED Tuesday: CLOSED Wednesday: 10 AM–4 PM Thursdays: 12 NOON–6 PM Friday: 12 NOON–6 PM Saturday: 12 NOON–6 PM Sunday: 12 NOON–6 PM From December 2011 to March 2012 CLOSED

Rating: