Former synagogue / bývalá synagoga, Nový Bydžov, Ceská republika
33U E 535145 N 5565662
The former synagogue in New Bydžov, first mentioned in 1568, the current appearance from the early 20th century / Bývalá synagoga v Novém Bydžove, poprvé zminovaná r. 1568, soucasná podoba z pocátku 20. století.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

CZ: Bývalá synagoga v Novém Bydžove je jedním z mála dochovaných pozustatku židovské ctvrti, která byla témer znicena požárem v roce 1901. První zmínka o zdejší synagoze je z roku 1568, roku 1660 je zminovaná jako drevena, roku 1719 po požáru vystavená jako zdená. Další – klasicistní - prestavbou prošla roku 1838, secesne byl upravena roku 1902 po požáru v predchozím roce. Svému puvodnímu úcelu sloužila budova do druhé svetové války. Po válce byla upravena na modlitebnu Ceskobratrské církve evangelické, které slouží dodnes.

ENG: The former synagogue in town Nový Bydžov is one of the few surviving remnants of the Jewish quarter, which was nearly destroyed by fire in 1901. The first mention synagogue was from 1568, in 1660 mentioned as wooden. After a fire, rebuilt as a brick one in 1719. Other - Classical - reconstruction in 1838, Art Nouveau in 1902 after a fire in the previous year. Its original purpose served till World War II. After the war was converted into the Evangelical Church, which serves today.
Status: Converted to other use

Denomination/Group: Orthodox