pivovar pravovárecného meštanstva / Town Brewery, Klatovy, Czech republic
33U E 375980 N 5472759
Brewery in the Baroque building of the former Jesuit seminary was founded in 1818 / Pivovar v barokní budove bývalého jezuitského semináre, založen v roce 1818.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Pivovar v barokní budove bývalého jezuitského semináre vznikl v roce 1818. Tehdy ji zakoupilo Spolecenství klatovských právovárecných meštanu a nechalo prebudovat na pivovar se sladovnou. Krátce po druhé svetové válce byl pivovar znárodnen a stal se soucástí národního podniku Západoceské pivovary. Tehdy se v nem varilo napr. pivo Šumavský pramen. Pivovar zde však nemel dlouhého trvání, cást objektu pak sloužila jako sodovkárna. Opuštené budovy rychle chátraly, pozdeji byly cástecne upraveny k bydlení. V podzemí se zachovaly prostory ze 17. a 18. století, v budove jsou pozustatky kaple semináre, zaniklé pri prestavbe na pivovar.

ENG: Brewery in the Baroque building of the former Jesuit seminary was founded in 1818. Then it was bought by Klatovy brewing citizens society and rebuilding to the brewery and malt house. Short-ly after World War II the brewery was nationalized and became part of the national company of West Bohemia breweries. The brewery was closed soon, part of the building then served as a factory producing soft drinks. Abandoned buildings became quickly obsolete, and later were par-tially adapted to the housing.

Zdroj/ source: (visit link)
Location: