Stará škola / Old school, Rokycany, Czech republic
Fomer Utraquist School mentioned in 1570 / Bývalá utrakvistická škola, zminovaná v roce 1570.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

CZ: Dum cp.135/I je zminován v roce 1570 jako utrakvistická škola, na které ucilo nekolik významných renesancních intelektuálu. V letech 1622-1784 v budove fungovala katolická triviální škola. Roku 1784 behem požáru Rokycan dum vyhorel. V letech 1784-1787 byl jako škola využíván nedaleký Dumetovský dum, který jako jeden z mála rokycanských domu požáru odolal. Nová škola byla postavena roku 1788 na míste dnešního muzea. Ve staré škole se ale ucilo ješte v 19. století. Škola tehdy byla na okraji hrbitova. Ve 20.letech 19.století byl hrbitov zrušen a škola byla rozšírena a klasicistne upravena. Domem prochází klasicistní hradební branka (cili fortna) zvaná „myší díra“, která vznikla pri prestavbe po roce 1824 (predtím byl k pruchodu hradbami používán Dumetovský dum).Po ukoncení vyucování byl v dome kostelní archiv a zkušebna kostelního sboru. V 70. letech 20. Století zde byla Lidová škola umení a po roce 1990 archiv muzea.
ENG: House cp.135 / I is mentioned in 1570 as Utraquist School, where several foremost Renaissance intellectuals taught. Between 1622-1784 worked in the building the catholic trivial school. In 1784 fire burned down the house. In the years 1784-1787 was used as a school nearby Dumetovský house that one of the few houses which resist fire. The new school was built in 1788 on the site of today's museums. The old school was extended and adapted in the Classicist style in 19. century. After closing the school church archives were there. In the 70 the of 20th century there was College of Arts and in 1990 the museum archive.

Zdroj/ source: David Borek on (visit link)
Masaryovo nám. 135