Boží muka / Wayside Shrine, Praha - Písnice, Czech republic
33U E 461816 N 5538068
Boží muka z 18. století, s kovovým reliéfem Panny Marie z roku 1883, zrekonstruována v roce 2006. / Wayside shrine, probably from the 18th century, with a metal relief of the Virgin Mary from 1883. The shrine was reconstructed in 2006.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

CZ: Masivní boží muka tvorí hranolový sokl, na kterém stojí toskánský sloup s kaplicku zakoncenou jehlancovou stríškou. Do sloupu je vsazena ctverhranná kovová deska s reliéfem Panny Marie z roku 1883. Rok vzniku není presne znám, pravdepodobne pocházejí z 18. století. Podle tradované povesti by jejich výstavba mohla souviset se suchem v letech 1781–1782. Podle jiné povesti jsou boží muka starší (místní kronika uvádí názor blíže nespecifikovaných odborníku o puvodu v 15. ci 16. století) a sloužila jako místo poslední modlitby pri ceste odsouzence na (rovnež tradované a nedoložené) popravište. Boží muka byla rekonstruována v roce 2006 a jsou zapsána ve Státním seznamu nemovitých kulturních památek.

ENG: Massive wayside shrine consists of prismatic pedestal on which stands the Tuscan column topped with a chapel with pyramidal roof. On the pole is the square metal plate with a relief of the Virgin Mary from 1883. Year of origin is not precisely known, probably originate from the 18th century. According to legend the construction could be related to the drought in the years 1781-1782. According to another legend, the wayside shrine is older (local chronicle refers to the 15th or 16th century) and served as a place of prayer on the last trip to convict (also handed down and undder ocumented) scaffold.
Wayside shrine was reconstructed in 2006 and are registered in the State Register of Cultural Monuments.

zdroj/source: U nás – Libuš a Písnice, mesícník pro informace a vzájemnou komunikaci obcanu v mestské cásti Praha-Libuš, c. 12/2006, prosinec 2006.
Material: stone

Your rating: