No.1513, Muzeum ceské loutky a cirkusu - Prachatice, CZ
33U E 426709 N 5429338
CS: Muzeum ceské loutky a cirkusu na námestí v Prachaticích / EN: Czech Puppets and Circus Exhibition on the square in Prachatice
Location: Jihočeský kraj, Czechia

3D video - (visit link)

CS:
V nove rekonstruovaných, puvodne renesancních domech na prachatickém námestí byla v roce 2006 otevrena stálá expozice Národního muzea k tématum loutky, cirkus, varieté a kouzelníci.

Loutkárská expozice Národního muzea prezentuje vývoj a význam ceského loutkárství (predevším marionetového divadla) od lidových loutkáru, pres rodinná divadla až k amatérským scénám 1. poloviny 20. století. Exponáty jsou doplneny panely s obsáhlým textovým i obrazovým materiálem: historická fakta i poetické vzpomínky mají priblížit významné osobnosti ceského loutkárství i situaci, ve které žily a tvorily: nelehké životní podmínky lidových loutkáru i nadšení a obetavost, díky nimž se rodily amatérské scény.

Cirkusová expozice mapuje historii od prvních ceských cirkusu a vystoupení v arénách pres slavnou éru Karla Kludského až po vznik státních cirkusu (Humberto, Slovan, Praga, Evropa). Predstavuje nekteré významné cirkusové rodiny, jejich tradice jsou delší než jedno století (mj. Berouskovi, Wertheimovi, Tríškovi a Kaiserovi, Štipkovi a Štaubertovi), unikátními predmety ilustruje jednotlivé cirkusové disciplíny: klauny, žongléry, kontorsionistiku (plastická i kaucuková akrobacie, klíšnictví), drezúru šelem, výcvik koní. Soucástí expozice je též unikátní historické panoptikum - atrakce, která casto cirkusy doprovázela.

Kouzelnická expozice pripomíná nejen zakladatelské osobnosti Viktora Ponrepa ci Františka Kellnera, ale také „tátu“ ceských kouzelníku Leopolda Beránka, nejvetšího kouzelníka - více než dvoumetrového Longmarka, dokonalé manipulátory Karliniho ci Balzara. Jádrem jsou historické rekvizity (nejstarší pocházejí z poloviny 19. století) ze soukromých sbírek ceských magiku, zejména Pavla Langra, Josefa Kaisera a Pavla Doubka.

Muzeum ceské loutky a cirkusu je prostorem pro setkávání milovníku loutkového divadla, cirkusu a kouzel. A nejen to: je jedním z kulturních center Prachatic: porádá akce pro materské, základní i strední školy, pro rodiny s detmi a pro další zájemce nejen o stálou expozici. V podkrovních výstavních prostorách se strídají ruznorodé výstavy, v bývalé konírne probíhají divadelní predstavení i dílny, v nichž se mohou zájemci seznámit s ruznými technikami výroby loutek, kulis a dalších taju divadelní tvorby.

EN:
The first part of the exhibition is devoted to the history of the Czech Puppets, from the oldest marionettes through to family and club theatres and professional stages. Besides the traditional Devils and Merry Andrews, visitors will meet with marionettes made according to the designs of M. Aleš, V. Sucharda and J. Trnka. It is possible to see famous inscenations of marionette plays in historical little theatres in the exhibition. In the second part – in the only Circus Museum in Bohemia – the visitor will see not only posters, photographs and documents, but will also find himself in a circus arena with horizontal bars, a Persian bar, single-wheel bicycles, juggling tools and circus costumes. The motorbike on which the Bears drove with Cibulka also form part of this exhibition. Through film clips (the oldest dating from the beginning of the 19th century), the exhibited magic properties are brought to life in the hands of leading Czech magicians and their apparatus. This is the only Czech museum to house a unique historical moving attraction – waxworks of the heads of historical personalities, even including a moving mermaid.
Opening Times:
Otevřeno / Open: úterý - neděle 9 - 17hod tuesday - sunday 9AM - 5PM