Fort van Stabroek
31U E 594248 N 5688628
Het fort van Stabroek dateert uit 1902 en ligt vlakbij de Belgisch-Nederlandse grens. Het Fort van Stabroek is het meest noordelijke fort van de buitenste fortengordel rond Antwerpen.
Location: Antwerpen, Belgium

Het Fort van Stabroek dateert uit 1902 toen het als compensatie diende voor het doorbreken van de Grote Omwalling die nodig was voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Het was samen met het Fort van Sint-Katelijne-Waver het eerste pantserfort in Antwerpen. Het moest bestand zijn tegen geschut van 22cm. De bouw van het fort liep echter vertragingen op. Het bevel werd gegeven in 1900, de bouw begon in 1902 en was voltooid in 1908. Voltooid is echter een groot woord aangezien er geen zwaar geschut geplaatst was en nooit geplaatst zou worden.

Het Fort van Stabroek is een fort van 2de orde met gedetacheerde reverscaponnières. Omdat de caponnières los van het hoofdgebouw stonden werd de gracht ertussen bewaakt door 2 koepels voor 5,7cm geschut. De koepel voor het 15cm geschut was voor dit fort van het gerecupereerde type. Alles samen was er 1 koepel voor twee 15cm kanonnen, 2 koepels voor 12cm Houwitser en 4 koepels voor het geschut van 7,5cm.

Toen de 1ste Wereldoorlog uitbrak was het spel voor het Fort van Stabroek bijna uit. De belegering was 10 dagen bezig toen op 7 oktober 1914 het bevel tot evacuatie gegeven werd door koning Albert 1. Vlak voor Wereldoorlog 2 probeerde het Belgische leger de fortengordel nog weerbaar te maken met een anti-tankgracht maar dit heeft de Duitse opmars niet kunnen tegenhouden. Op 2 april 1947 verloor het haar status als verdedigingswerk.
The year the "Fort" was constructed or started.: 1902

Name of "Country" or "Nation" that constructed this "Fort": Belgium

Was this "Fort" involved in any armed conflicts?: Yes it was

What was the primary purpose of this "Historic Fort"?: Used for defence of a border or land claim.

Current condition: This fort is well preserved and is still in use for all kind of activities such as paintball,

This site is administered by ----: Stafort www.stafort.be

If admission is charged -: 0.00 (listed in local currency)