No. 890, Mesto - Veseli nad Moravou, CZ
City Veselí nad Moravou
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Puvodní veselský hrad, v podstate vodní pevnost, mel za úkol zabezpecovat prechod na pravou stranu reky po písecné lavici smerem k Písku. Je pravdepodobné, že veselská vodní pevnost byla v 11. století jednou z uherských pohranicních pevností podél reky Moravy, v místech castých stretu mezi ceskými a uherskými vojsky. Po ovládnutí kraje ceskými panovníky byla stejne jako další hrady a mesta pri rece Morave (napr. Hradište, Strážnice aj.) záštitou proti nájezdum z východu. Pevnost veselského hradu je doložena zprávami o jeho obléhání a dobývání v roce 1315 vojsky Jana Lucemburského zpet pro ceský stát od uherského šlechtice Matúše Cáka Trencanského. Hrad byl v té dobe pravdepodobne opevnen kamennou zdí nebo vysokým hlineným náspem,zpevneným drevenou konstrukcí.

Original Veselský castle, basically water fort, had the task of securing the transition to the right side of the river on a sandy bench toward the sand. It is likely that Veselská water fort was in the 11th century one of the Hungarian border fortresses along the Morava River, in places of frequent clashes between the Czech and Hungarian troops. After dominating the region have been Czech rulers as well as other castles and villages in the Morava River (eg Hradiste Straznice etc.) bulwark against incursions from the east. Strength Veselí castle is documented reports of the siege and conquest in 1315 the army of John of Luxembourg back for the Czech Republic from the Hungarian nobles Matus Cak Trencanského. The castle at the time was probably fortified by stone walls or high clay embankment, reinforced wooden structures.
Where can you get this wooden stamp.: N 48° 57.236 W 017° 22.764

Opening Times:
Vzdělávací a informační středisko Bílé Karpaty, obecně prospěšná společnost otevírací hodiny v pracovní dny: pondělí - pátek 8:00 - 16:00 hod. v měsících červen - září: sobota 9:00 - 15:00 hod. ... Training and Information Center White Carpathians, nonprofit organization Opening hours on weekdays: Monday - Friday 8:00 - 16:00 in the months from June to September: Saturday 9:00 - 15:00 pm

Rating: