Esenkasteel
31U E 490456 N 5652227
Vandaag de dag is het Esenkasteel een werk- en ontmoetingsplaats. Van hieruit wordt de streekwerking Westhoek opgezet, een aaneenschakeling van verschillende instanties die zich inzetten voor langdurig opbrengende streekontwikkeling.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

"Het Streekhuis Esenkasteel", vroeger Esenkasteel genaamd, is eerder een landhuis dan een kasteel. Vroeger werd dit enkel in de zomer door de landheer bewoond.

Op 16 oktober 1914, wanneer de Slag om de IJzer losbarstte, werd dit Esenkasteel, ook wel Ruysschers/Russisch, Tour Blanche/Witte Torre, Borne 19 en Woumenkasteel genoemd, bezet door Duitsers. Meer bepaald de manschappen van het 6de Duitse legerkorps van Von Beseler. Het was de bedoeling om van hieruit een aanval te richten op Diksmuide. Verschillende malen hebben de Duitsers getracht om via de Woumenweg Diksmuide binnen te vallen, maar steeds weer werd de aanval afgeslagen door de Belgische en Franse verdedigers waarna het kasteel werd ingepalmd door de Franse Fusiliers Marins. Echter op 29 oktober 1914 zagen de Fusiliers Marine zich genoodzaakt het zich terug te trekken uit het kasteel en latere bloedige pogingen om het terug te veroveren brachten niks op. Tot het Eindoffensief in September 1914 bleef het kasteel en domein in Duitse handen en werd uitgebouwd tot een bijna oninneembare vesting, met loopgraven, versperringen met prikkeldraad, betonnen bunkers, schuilplaatsen, ...
In 1925 werd het kasteel in neo-classicistische, Franse stijl heropgebouwd door architect Lauwers. Nu werd gele baksteen gebruikt. Tijdens WOII werd het kasteel niet beschadigd, maar was het lange tijd bezet door de Duitsers. Eind 1944 verbleef o.m. de Britse veldmaarschalk Montgommery in het Esenkasteel. Suzanne Hynderick de Ghelcke verliet het domein en verkocht het in 1983 aan de stad Diksmuide, die er niet meteen een bestemming voor had. In de tweede helft van de jaren '80 werd het een tijdje een oorlogsmuseum. Omstreeks 1996 werd het landhuis gekocht door de Provincie West-Vlaanderen. Sindsdien is de provinciale streekwerking voor de Westhoek hier gezeteld.

"The Regional House Esenkasteel", formerly called Esenkasteel, is more a mansion than a castle. In the past it was only used in the summer by the landowner.
On October 16, 1914, when the Battle of the Yser erupted, this castle was taken by the German army. The intention was to attack from here towards Dixmude. Several times the Germans tried to invade Dixmude using the Woumenweg but again and again the attack was repulsed by the Belgian and French defenders. It were the French Fusiliers Marine who took the castle. However, on October 29, 1914 the Marine Fusiliers were forced to withdraw from the castle and subsequent bloody attempts to recapture the castle all failed. Until the final offensive in September 1914 the castle and domain remained in the hands of the Germans and they build out the castle to an untakable fortress with trenches, bunkers, ...
It was in 1925 that the castle was rebuild by architect Lauwers, in neo-classical French style. During WWII the castle wasn't damaged but was again taken by the Germans. At the end of 1944 it was a British field marshal who stayed there.
In 1983 the castle was sold by Suzanne Hynderick de Ghelcke to the city Dixmude and in 1996 the mansion was bought by the Province West-Flanders. Since then it is the building in which the operations for Westhoek are settled.
Type of community center: Work- and communitycenter

Woumenweg 100 8600 Diksmuide