Sint-Laurentiuskerk, Klerken, België
Posted by: Groundspeak Premium Member GEO-BREIN
N 50° 59.845 E 002° 54.262
31U E 493289 N 5649542
Rooms Katholieke kerk te Klerken.
Waymark Code: WMCZ0J
Location: West-Vlaanderen, Belgium
Date Posted: 10/28/2011
Published By:Groundspeak Premium Member silverquill
Views: 5

Klerken ("Clarc") is in 961 ontstaan als hulpkapel van de moederkerk van Esen (Esna). Midden 10de eeuw zou er een Sint-Antoniuskapel geweest zijn (parochieboeken kanunnik Tanghe). Het patronaat en de tienden horen toe aan het Sint-Donaaskapittel van Brugge.
In 1144 wordt Klerken een parochie. De kapel wordt uitgebouwd tot een kerk, toegewijd aan de Heilige Laurentius. Het betreft hier hoogstwaarschijnlijk een éénbeukige kerk. In 1519 wordt er een zijbeuk aan de zuidzijde bijgebouwd en in 1613 een zijbeuk aan de noordzijde.
De Sint-Laurentiuskerk van Klerken wordt in 1836 uitgebreid. De Atlas der Buurtwegen (ca. 1843) toont een oost-georiënteerde kerk. In 1843-1856 vindt nog eens een uitbreiding plaats onder leiding van architect J.A. Lernould. In 1858-1864 wordt de pastorie herbouwd onder leiding van provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge). In de periode 1867-1882 krijgt de Sint-Laurentiuskerk een voorgeplaatste neogotische oosttoren met portaal naar ontwerp van dezelfde architect. Hierdoor wordt de kerk duidelijk op de Dorpsstraat gericht.

Tijdens de eerste Wereldoorlog wordt de kerk volledig vernield. In 1920-1923 wordt de kerk hopgebouwd naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge). Hierbij wordt niet teruggekeerd naar de neogotiek, maar men opteert voor een interpretatie van de regionale baksteengotiek, typisch voor de wederopbouwarchitectuur. Men keert tevens terug naar een oost-georiënteerde kerk met westportaal aan de Kerkhofstraat. Inwijding van de heropgebouwde kerk op 11 augustus 1930. In de jaren 1960 wordt het kerkhof opgeruimd en overgebracht naar de tegenover de kerk gelegen "Klerkenkouter" (cf. Kerkhofstraat z.nr.). Hierbij wordt het westportaal dichtgemaakt en wordt het hoofdkoor (ten oosten) afgebroken en vervangen door een oostportaal, gericht naar de Dorpsstraat (1965 cf. jaarsteen). Ook de sacristie wordt afgebroken.
In de oorspronkelijke, rechte afsluitingen van de koren, gedenkplaten voor E.H. Edm. Denys, "(...) PASTOOR VAN KLERKEN, UITGEDREVEN BINST DE VERWOESTING (van de Eerste Wereldoorlog). HERDER DER WEST-VLAAMSE UITWIJKELINGEN" (ten noorden) en voor de pastoor van Klerken in 1873-1914 (ten zuiden). In de kerk hangen papieren memento's in een geprofileerde houten omlijsting voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en voor de burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Beschrijving van de kerk

De oorspronkelijke plattegrond ontvouwt: driebeukige hallenkerk, oorspronkelijk met westportaal en hoofdkoor naar het oosten (deze oriëntatie is echter gewijzigd in de jaren 1960). Vooruitspringende middenbeuk voor portaal, ten noorden geflankeerd door vierkante westtoren, in de oksel met de hoofdbeuk rond traptorentje. Beuken van vijf traveeën, pseudotransept, zijkoren van één travee met rechte sluiting, hoofdkoor oorspronkelijk met driezijdige sluiting (in 1965 omgebouwd tot oostportaal).

Materialen: gele baksteenbouw, leien zadeldaken en spits.

Aansluitend bij de regionale baksteengotiek: vierkante westtoren van vier geledingen, overhoekse steunberen met versnijdingen, eerste en tweede geleding op kleine spitsboogvenstertjes na blind, derde geleding met blindnissen. Vierde geleding met gekoppelde spitsbogige galmgaten, erboven borstwering uitkragend op spitsboogfries. Smalle gevels van beuken en koor (omgewisseld) als tuitgevels met tweelichtvensters in geprofileerde omlijsting en op afzaat; samen met oculus gevat in spitsboognis, geflankeerd door blinde spitsboognis. Gevels van de beuken en de koren geritmeerd door (haaks op elkaar geplaatste) steunberen met versnijdingen; spitsboogfries. Transepten met drielichtvensters. Ten zuiden aansluitend bij de kerk, nutsgebouw met boven portaal stenen Onze-Lievevrouwbeeldje. Ten oosten, portaal van 1965, gevat in geprofileerde spitsboognis, in het boogveld bas-reliëf met Christusfiguur, links en rechts van de portalen, jaarstenen "1923" en "1965".

Interieur. Witbepleisterde hallenkerk, geritmeerd door de geelbakstenen scheibogen op witstenen zuilen. Overkluizing d.m.v. houten spitsbooggewelven met ijzeren trekstangen.


Klerken ("Clarc") was created in 961 as an auxiliary chapel of the Mother Church of Esen (Esna). Mid 10th century, there should have been a St. Anthony's Chapel. Klerken is a parish in 1144. The chapel will be developed into a church dedicated to St. Lawrence. The St Lawrence Church of Klerken will be expanded in 1836.
During the first World War the church was completely destroyed. In 1920-1923 the church was re-designed by architect Joseph Vierin. It will not return to the neo-Gothic, but they chose for an interpretation of the regional brick Gothic architecture typical for the reconstructions.
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship

Dominant Architectural Style: gotisch

Diocese: Brugge

Address/Location:
Dorpsstraat
Klerken, België
8650


Date of organization: Not listed

Date of building construction: Not listed

Associated Shrines, Art, etc.: Not listed

Archdiocese: Not listed

Relvant Web Site: Not listed

Visit Instructions:
To log a visit to this waymark, you must post at least one original photo of the site, give the date and a brief description of your visit.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Roman Catholic Churches
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
GEO-BREIN visited Sint-Laurentiuskerk, Klerken, België 10/29/2011 GEO-BREIN visited it