Sint-Niklaaskerk, Diksmuide, België
31U E 490477 N 5653616
De Sint-Niklaaskerk is de kerk in het stadscentrum van Diksmuide in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De gotische kerk staat vlakbij de markt, achter het stadhuis.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk verwoest, maar na de oorlog werd ze naar een plan van de 14e-eeuwse vroeggotische versie heropgebouwd. Ook aan de 18e-eeuwse torenspits werd de oorspronkelijke vorm teruggegeven. In mei 1940 kreeg de kerk opnieuw een verwoesting door brand zodat het huidig gebouw het resultaat vormt van de restauratie in 1945 uitgevoerd. Door de verschillende verwoestingen bezit de kerk een sober, doch rijk interieur met recente werken die de oude in vorm en stijl respecteren. Een voorbeeld is de piëta of Nood Gods wat als het meest expressieve kunstwerk van de Sint-Niklaaskerk geldt. De Moeder van Smarten, geknield op de grond, het rouwgewaad als zware sluier over het hoofd, drukt het levenloze lichaam van haar zoon tegen zich aan. De kunstenaar O. Sinia heeft hier niet gekozen voor een nieuw thema. Het motief is reeds heel oud en een van de meest voorkomende in de late Middeleeuwen. Het bronsgietwerk is van de gebroeders Minne uit Gent. Achter de bronzen piëta hangen zeven schilderijen die de weeën (smarten) van Maria voorstellen. Het is werk, olie op doek, van de Gentse pater Andreas Bosteels.

Following a city fire in 1333, an old chapel was converted into a Gothic church, named Sint-Niklaaskerk (Saint Nicolas church), which, along with the rich interior, did not escape the destruction of 1914. The present-day church is a reconstruction of the Gothic house of worship with the elegant 18th century (Austrian) spire. The interior accommodates a wealth of religious art.
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship