No.370, zámek - Karlova Koruna, CZ
Barokni zamek v Chlumci nad Cidlinou / Baroque chateau in Chlumec nad Cidlinou, east of Bohemia.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Jako své letní sídlo si nechal v letech 1721-1723 zámek postavit hrabe František Ferdinand Kinský (1668-1741), nejvyšší kanclér a nejvyšší lovcí Království ceského. Byl pojmenován na pocest císare Karla VI. (1723).

V roce 1943 došlo k velkému požáru, pri kterém byl zámek velmi poškozen.

Roku 1968 v zámecké budove zrízena Národní galerie.

Po dlouholeté rekonstrukci byl zámek zprístupnen pro verejnost až v roce 1969.

Po roce 1989 byl majetek navrácen rodine Kinských.

The château was built for František Ferdinand Kinský from 1721-1723. Construction was completed in time for King Charles VI's coronation. František Ferdinand Kinský invited the king to the château and named the castle after the king (Karlova Koruna means Charles' crown in English).

The basic architectural design was drafted by Jan Santini Aichel. The details and participation in the building process can be attributed to František Maxmilián Kanka. The manor's design reveals one of the most noteworthy manor dispositions created in the Czech lands. The central high cylindrical body of the building is occupied by a three storied main hall to which a triad of residential side wings is connected. Due to this the manor does not need passages and its external appearance changes as the observer walks around it.

Where can you get this wooden stamp.: N 50° 09.460 W 015° 27.564

Opening Times:
Návštěvní doba: duben: sobota, neděle, svátky: 9:00-12:00, 13:00-16:00 květen, červen: denně kromě pondělí: 9:00-12:00, 13:00- 16:00 červenec, srpen: denně kromě pondělí 9:00-12:00, 13:00-17:00 září: denně kromě pondělí: 9:00-12:00, 13:00-16:00 říjen: sobota, neděle, svátky: 9:00-12:00, 13:00-16:00 Poslední prohlídka odchází 1/2 hodiny před uzavírací dobou. Doba prohlídky – 50-60 minut. Kapacita prohlídky – cca 50 osob. Prohlídka zámku při min.početu 5 návštěvníků. Jiný termín je možný po předchozí domluvě.

Rating: