No. 1194, Ceská Amerika - Morina, CZ
33U E 442082 N 5534260
[CS] Oblast opuštených vápencových lomu, soucást národní prírodní rezervace Karlštejn [EN] The area of abandoned limestone quarries, a part of a national nature reserve Karlstejn
Location: Středočeský kraj, Czechia

[CS]
Cástecne zatopený opuštený vápencový velkolom zvaný Velká Amerika se nachází u obce Morina v CHKO Ceský Kras u Berouna. Je vyhlášeným místem trampu a dobrodruhu. Název získal díky svému jedinecnému vzhledu, který pripomíná atmosféru "divokého západu". Jáma po težbe je dlouhá cca 800 m, široká 200 m a hluboká 100 m. Lom je propojen s okolními lomy pomocí dlouhých šachet z 1. poloviny 20. století. Na západním okraji je novodobý pomník obetem komunistických pracovních táboru, které byly organizovány i ve zdejších tvrdých podmínkách. Po obvodu lomu vede žlutá turistická znacka s nekolika vyhlídkami.

Velká Amerika (východní lom) je nejznámejší lom, ale v okolí se nachází nekolik dalších vetších i menších lomu. Další velmi známé jsou Mexiko, Malá Amerika (Rešna, Trestanecký lom, Deštivý lom), Lom U Kozolup (Slunecní lom). Lom Velká Amerika je propojen s menším lomem Mexiko díky Rytírské štole. 1 km po žluté TZ je Lom politických veznu. Voda je zde velmi cistá a magicky modrá. Lomy Velká a Malá Amerika a Mexiko nabízí nádherné vyhlídky.

[EN]
Velká Amerika (Big America, Czech Grand Canyon) is a partly flooded, abandoned limestone quarry near Morina village, in the Central Bohemian Region of the Czech Republic (in Beroun District).

It is 800 meters long, 200 meters wide and 80 to 100 meters deep with a 18-metre deep lake on the bottom.

Mining of the limestone was conducted in the first half of the 20th century. There are other quarries near-by, one of those is Malá Amerika (Small America) about 1,3 kilometers to the west. The quarries are connected with each other by long tunnels.

The place has several times been used by Czech filmmakers. The place is sought after by professional divers and also popular spot for tourists on their trip to the Karlštejn Castle.
(wikipedia)
Where can you get this wooden stamp.: N 49° 56.250 W 014° 11.202

Opening Times:
Stamp available / Známka dostupná: Muzeum betlémů - Karlštejn, Karlštejn 11, tel 311 681 385 10:00-17:00 (seasonly not all days) Other sites: Infocentrum karlštejn Hospoda U kapličky, Srbsko