No.669, Vetrny mlyn v Kuzelove, CZ
Vetrný mlýn a hospodárské stavení/Windmill and outhouse
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

O vetrném mlýne v Kuželove
Vetrný mlýn Kuželov je typickou ukázkou tzv. holandského typu vetrného mlýna. Pravdepodobne byl postaven v roce 1842. Poté ho více než 100 let využívali místní zemedelci. V roce 1946 pak byla cinnost v mlýne ukoncena úplne. V roce 1973 byl Vetrný mlýn Kuželov preveden pod správu Technického muzea v Brne. To provedlo jeho rekonstrukci. Díky tomu je dnes mlýn provozuschopný. Vetrný mlýn Kuželov nyní slouží jako muzeum. Soucástí areálu mlýna jsou i puvodní dochovaná obytná a hospodárská stavení, ve kterých je zrízena expozice hornáckého bydlení a místního zpusobu hospodarení z prelomu 19. a 20. století. Je tu také vystaven soubor zemedelského náradí a zarízení dokumentující tradicní zemedelské výrobní postupy.

Praktické informace
Vetrný mlýn Kuželov je pro verejnost otevren v dubnu, kvetnu a ríjnu vždy o víkendech a svátcích od 9 do 17 hodin. Od cervna do zárí je otevren od úterý do nedele a o svátcích od 9 do 17 hodin. Polední prestávka je vždy od 12 do 13 hodin. Poslední vstup do objektu je možný v 16 hodin. Vstupné stojí 50 Kc. Snížené vstupné stojí 25 Kc.

The windmill in Kuželov
Windmill Kuželov is a typical example of the Dutch-type windmill. Probably it was built in 1842. Then, by more than 100 years used by local farmers. In 1946 the mill was in operation terminated altogether. In 1973 the Windmill Kuželov transferred under the administration of the Technical Museum in Brno. It carried out its reconstruction. Thanks to the mill is now operational. Windmill Kuželov now serves as a museum. The area of the mill are preserved the original dwelling and farm, which is established by exposure Hornácko housing and local farming from 19th and 20 century. There is also subjected to a set of agricultural tools and equipment documenting traditional agricultural production.

Practical information
Windmill Kuželov is open to the public in April, May and October on weekends and public holidays from 9 to 17 hours. From June to September is open from Tuesday to Sunday and holidays from 9 to 17 hours. Lunch break is always 12 to 13 hours. Last entry to the building is possible in 16 hours. Admission costs 50 CZK. Reduced admission is 25 CZK.

Virtualni prohlidka okoli/Virtual sightseeing: (visit link)
Opening Times:
duben, květen, říjen: soboty a neděle, svátky 9–17 hodin, jindy na objednávku (min. 10 osob) červen–září: úterý–neděle, svátky 9–17 hodin polední přestávka 12–13 hodin poslední vstup do objektu v 16.00 pondělí - zavřeno v úterý po státním svátku zavřeno ... April, May, October: Saturdays and Sundays and holidays from 9 to 17 hours, at other times on request (min. 10 people) June to September: Tuesday-Sunday and holidays 9-17 hours lunch break from 12 to 13 hours last entry to the building at 16.00 Monday - Closed on Tuesday after a public holiday closed

Rating: