Buk dvoják v Karlove Studánce / Double-Beech in Karlova Studánka
33U E 665254 N 5549301
CZ: Krásný exemplár buku lesního u mostu na pravém brehu Bílé Opavy v Karlove Studánce. EN: Beautiful specimen of beech-tree by the bridge across Bílá Opava river in Karlova Studánka.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

CZ: Tento buk lesní (Fagus sylvatica) na první pohled upoutá svým netradicním vzhledem – má dva rovnocenné kmeny a spíše než do výšky se rozpíná do šírky. I tak ale dosahuje výšky kolem 25 metru. Obvod silnejšího z kmenu je asi 365 cm. Zdravotní stav stromu je zhoršený, nekteré vetve už má suché a duté. Od roku 2000 patrí zejména pro svou estetickou hodnotu mezi památné stromy CR. Vek stromu se mi nepodarilo zjistit, ale lze predpokládat, že byl vysazen pri zakládání lázenského parku asi pred 200 lety.

EN: This beech – Fagus sylvatica – is conspicuous especially for its unusual appearance. It has two equal trunks and is maybe wider (in its crown) than high. It is about 25 m high and the girth of the stronger trunk is 365 cm. The health of the tree is not optimal, some branches are withered and hollow. Mainly for its esthetic value the tree was registered as a memorable tree of the Czech republic in 2000. It is supposed that the tree is about 200 years old.
Genus/Species: Beech - Fagus sylvatica

Height: 82