PR Rezavka / Rezavka Nature Reserve, CZ
34U E 298729 N 5520461
CZ: Rezervaci Rezavka tvorí komplex vzácných lesních, lucních a vodních biotopu s mnoha chránenými druhy rostlin a živocichu. EN: Rezavka NR comprises a complex of rare forest, meadow and water biotopes with many protected plant and animal species.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

CZ: Prírodní rezervaci Rezavka tvorí komplex velmi vzácných lesních, lucních a vodních biotopu, charakteristických pro údolní nivu reky Odry, která pramení v Oderských vrších. Osu území tvorí trvale zvodnelé staré rameno Odry, které má spolu s napájecí strouhou Mlýnkou velký význam pro udržování místního vodního režimu, protože regulací Odry z let 1930 – 1970 jsou v daném úseku minimalizovány pravidelné záplavy.

Prírodní rezervace Rezavka byla vyhlášena v roce 1998 na rozloze 83,68 ha. Predmetem ochrany je lužní les kolem trvale zvodnelého slepého ramene Odry a rozsáhlé rákosiny na brezích Vrbenského rybníka. Žije zde mnoho chránených druhu rostlin pr. sneženka podsnežník (Galanthus nivalis), lilie zlatohlávek (Lilium martagon) a kruštík modrofialový (Epipactis purpurata) a živocichu pr. colek velký (Triturus cristatus) a skokan ostronosý (Rana arvalis). Významnost prírodní památky podtrhuje prítomnost vzácných druhu hub, jako je napr. ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca), štavnatka narudlá (Hygrophorus leucophaeus), belochoroš jablonový (Aurantioporus fissilis), ostropórka lužní (Oxyporus late-marginatus), pevník kaštanový (Lopharia spadicea) ci bradavnatka Eutypa scoparia.

EN: Rezavka Nature Reserve comprises a complex of very rare forest, meadow and water biotopes which are typical for an alluvial meadow of Odra River rising in Oderské vrchy (Odra Hills). The axis of the area is represented by an old, permanently saturated mortlake of Odra River which together with Mlýnka supply gutter plays a significant role in maintaining the local water regime. Thanks to the regulation system of Odra River built during the years 1930 – 1970 the consequences of regular floods in this part of the area were lessened to minimum.

Rezavka Nature Reserve was declared in the area of 83.66 ha in 1998. An alluvial forest situated along a permanently saturated mortlake of Odra River and large reedswamps at the banks of Vrbenský pond are the subject of nature conservation here. Many protected plant and animal species live in here such as the Common Snow Drop (Galanthus nivalis), Turk´s Cap Lilly (Lilium martagon) and Violet Helleborine (Epipactis purpurata) or the Great Crested Newt (Triturus cristatus) and Moor Frog (Rana arvalis).
Park Name: Rezavka Nature Reserve

Historic/Cultural Park: no