Jedle v lázenském parku Karlove Studánce / Fir in the park of Karlova Studánka health resort
33U E 664754 N 5549383
CZ: Jeden z nejvyšších ceských stromu v lázenském parku v Karlove Studánce. EN: One of the highest trees in the Czech republic in the park of Karlova Studánka health resort.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

CZ: Tato soliterní jedle belokorá (Albies alba) je jednou ze ctyr nejmohutnejších a nejvyšších jedlí v Jeseníkách a také v celé CR. Oficiální stránky Agentury pro ochranu prírody a krajiny uvádejí její výšku 49 metru, z ostatních zdroju ale vyplývá jen 40 metru. Obvod jejího kmene ciní 405 cm. Asi ve dvou metrech se kmen delí, obe cásti však zustávají tesne u sebe a místy srustají. Koruna jedle je bohate vetvená a široká asi 12 metru. Jedná se o krásný exemplár starý kolem 200 let, stojící nad Pitným pavilonem v lázenském parku v Karlove Studánce. Její kmen je bohužel u paty mírne poškozen a rovnež nekteré vetve na koneccích zasychají. Památným stromem byla tato jedle vyhlášena v roce 2001.

EN: This firtree – Albies alba – is one of the most majestic and highest firtrees in the Jeseníky mountains and the whole Czech republic. It is about 40 m high (according to another source even 49 m) and its girth is 405 cm. It is a beautiful tree old about 200 years, standing above Pitný pavilon (Drinking pavilion) in the park of Karlova Studánka health resort. Unfortunately its trunk is a bit damaged at the bottom and same branches already wilt at their ends. It was proclaimed a memorable tree of the Czech republic in 2001.
Genus/Species: Fir - Albies alba

Height: 131