Duchborder crossing 269c Belgium / Netherlands
Border crossing sign from 1905 Prosperpolder
Location: Oost-Vlaanderen, Belgium

[Nl] De huidige Belgisch-Nederlandse grens werd in de vorige eeuw vastgelegd. In 1839 werd in London het scheidingstraktaat tussen de koninkrijken van Nederland en België getekend. Vier jaar later werd op de conventie van Maastricht bepaald hoe de grens precies moest gaan lopen. Ook werd toen besloten 388 gietijzeren (en 356 hardstenen) grenspalen te plaatsen. De nummering was van 1 (drielandenpunt Vaals) tot 369 (Noordzee). De gietijzeren palen rusten op een achthoekig fundament en zijn versierd met de wapens van de beide koninkrijken en het jaartal 1843. In 1849 verscheen in het staatsblad een reglement voor het onderhoud van de grenspalen. Dit reglement bepaalt dat de gemeentebesturen hun rijksgrensvak in de lente van elk jaar inspecteren en daarvan een proces-verbaal opmaken.
Niet alle grenspalen werden in 1843 geplaatst, door grenscorecties of inpolderingen zijn er ook nog op een latere datum grenspalen bijgeplaatst. Als voorbeeld deze grenspaal 269c na inpoldering van de Hedwige- en Prosperpolder 1905. Hij staat op de zorgdijk in de wijk “Muggenhoek” Prosperpolder, groot Beveren.

[En] The current Belgian-Dutch border was established in the last century. In London date 1839 the separation treaty between the kingdoms of the Netherlands and Belgium was signed. Four years later at the convention of Maastricht was determined exactly how the border had to walk. It was then decided to cast 388 (and 356 stone) boundary markers In the same year began the placing of iron landmarks, beginning with number 1 on the Three Country Point in Vaals, and ending with number 365 near Retranchement in Zeeland, all with vintage 1843.
Not all boundary stones were placed in 1843, due border corecties or land reclamation from the sea, there are also at a later date boundary markers placed. As an example: after the reclamation of the Hedwige and Prosperpolder in 1905, this border pole with number 269c, it is located in the disctrict “Muggenhoek” Prosperpolder. The city is Beveren.
Type Of Crossing: Country

Where is the border located?: Rural Road