Zámek Konopište / Konopište chateau, CZ
33U E 475247 N 5514186
CZ - Konopište je zámek ve stejnojmenné cásti Benešova ve stredních Cechách EN - Konopiste is a chateau in the same part of the Benes in Central Bohemia
Location: Středočeský kraj, Czechia

Ceský popis

Významný šlechtický hrad, prestavený na zámek, zaujímá ostroh nad Zámeckým rybníkem nedaleko Benešova u Prahy. První zmínka o Konopišti pochází z roku 1318, kdy jeho držiteli byli Beneš a Dobeš z rodu Benešovicu. Predpokládá se, že gotický hrad byl založen koncem 13. století, nejspíše již v 80. letech (nejpravdepodobneji kolem roku 1294). Jeho zakladatelem (pokud jím nebyl sám král Jan Lucemburský) by potom mohl být nejspíše biskup Tobiáš z Benešova.

V roce 1887 koupil zámek s celým panstvím od Lobkovicu František Ferdinand d´Este, od r. 1896 následník císarského trunu. Zavedl na zámek vodovod a elektrinu. Na zámek také nechal nainstalovat hydraulický výtah [1]. Po atentátu v roce 1914 a po První svetové válce v roce 1921 prevzal Konopište od arcivévodových dedicu ceskoslovenský stát a zámek i s parkem byl zcásti zprístupnen verejnosti. Za II. svetové války byl v Konopišti umísten hlavní štáb jednotek SS.

Pred postranní vstupní branou se nachází vysoký príkop ve kterém pobýval medved Kazimír. V noci z 1. na 2.února 2011 Kazimír ve spánku zemrel ve veku 24 let (narodil se 5.1.1987). Dne 10.kvetna 2011 dorazil ze Zlínské zoo nový medved - Brumbas, který byl však prekrten na jméno Jirí.

English description

Significant noble castle, rebuilt the chateau, stands above the lake near Benešov near Prague. The first mention of Konopište dates from 1318, when its holder was Benes and Dobes Benešovic. It is assumed that the Gothic castle was founded in the late 13th century, probably in 80 years (most likely around 1294). Its founder (if he was not himself King John of Luxembourg) could then be likely to Bishop Tobias of Benes.

In 1887, Lobkowicz Franz Ferdinand d'Este bought the castle with the whole manor, from 1896 the successor to the imperial throne. Introduced to the castle water supply and electricity. The castle also had to install a hydraulic lift. After the assassination in 1914 and after the First World War in 1921 took over from Konopiste arcivévodových heirs Czechoslovak state and the castle with the park was partially opened to the public. For II. World War II was placed in Konopište headquarters of the SS.

Before the side entrance gate is located high ditch where the bear Casimir lived. On the night of 1 on February 2, 2011 Casimir died in his sleep at the age of 24 years (born January 5, 1987). On May 10, 2011 new bear - Brumbas came from Zlin Zoo, but that was dubbed the name George.

Accessibility: Full access

Condition: Intact