zrícenina hradu Pajrek - Nýrsko, CZ, EU
Pajrek ruins near the dam Nyrsko
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Hrad byl postaven v první polovine 14. století. V roce 1379 vlastnil hrad Nepr a Ondrej z rodu Janovských z Janovic. V držení tohoto rodu byl hrad až do roku 1512. Za husitské revoluce sídlil na hrade Jan který byl prívržencem Žižkovým, ale roku 1432 uzavrel prímerí s Oldrichem z Košumberka a pozdeji prešel ke katolíkum. V polovine 15. století držel hrad krajský hejtman a stoupenec Jirího z Podebrad Racek z Janovic. Ten v následujících letech nekolikrát vpadl do sousedních Bavor. Roku 1472 Bavori dobyli a vypálili hrad Pajrek. Tehdy byl majitelem poloviny hradu Mikuláš z Bešin, majitel druhé poloviny není znám. V roce 1504 byl držitelem Jindrich Pajrek z Janovic a hrad je opuštený. Roku 1512 koupil pajrecké panství Jindrich Kostomlatský z Vresovic, který nechal hrad opravit. V té dobe se Pajrek stal sídlem lapku jimž vlastník poskytoval útulek. Roku 1520 byl Jindrich Kostomlatský zajat a na Pražském hrade popraven. Král Ludvík Jagellonský daroval hrad v léno Albrechtu ze Štenberka ale ten se majetku neujal, protože vdova po popraveném mela na hrade veno, takže hrad jí nakonec zustal. Po její smrti zdedili hrad její synové Bohuslav a Podivín z Vidhostice a po nich jejich sestra Eva. V roce 1547 predala hrad svým synum Petrovi a Adamovi z Dlouhé Vsi a tito ho prodali Janu Kocovi z Dobrše. A ten zas pripojil získaný majetek k svému bystrickému panství. Kocové meli své sídlo na zámku v Bystrici nad Úhlavou a hrad Pajrek zustal opušten a rychle chátral. V 18. století bylo kamene ze zríceniny používáno na stavby v okolí. Roku 1887 provedla správa bystrického statku, v té dobe byli majiteli Hohenzollernové, zabezpecovací práce na hrade. Do dnešního dne se zachovala z hradu pouze zrícenina paláce a veže.

The castle was built in the first half of the 14th century. In 1379 owned a castle and Andrew No to the Genovese family from Janovic. In possession of this family, the castle until the 1512th During the Hussite revolution resided in the castle which was in favor of Jan Zizka, but in 1432 concluded a truce with Ulrich Košumberk and later moved to Catholics. In the mid 15th century castle held by the regional governor and supporter of George of Podebrady Seagull from Janovic. The one in the next several years, raiding into neighboring Bavaria. 1472, Bavarians conquered and burned the castle Pajrek. Then the castle was owned half of Bešiny Nicholas, owner of the second half is not known. In 1504 Henry was the holder of Janovice Pajrek and castle is abandoned. In 1512 bought the estate pajrecké Kostomlatský of Vresovice Henry, who had the castle repaired. At that time, became the seat of highwaymen Pajrek owner who provided refuge. In 1520 Henry was captured Kostomlatský at Prague Castle and executed. King Louis Jagiello gave the castle as a fief of Albrecht Štenberka but that the property did not catch on because the widow of the executed at the castle had a dowry, so she eventually left the castle. After her death her ??sons inherited the castle and Bohuslav Podivín Vidhostice from and after its sister Eva. In 1547 the castle passed to his sons Peter and Adam from Long Ves and they sold it to Jan Kocová of Dobrš. And he again joined the acquired property to his bystrickému estate. Kocová had their headquarters at the castle in Bystrice Uhlavou Pajrek and the castle was abandoned and quickly fell into disrepair. In the 18th century, the ruins of stone used on buildings in the neighborhood. In 1887 management made ??Bystrice farm at the time were the owners Hohenzollernové, security work at the castle. To date, only preserved castle ruins of palaces and towers.
Type: Ruin