Bartošovický platan / Bartošovice Plane
34U E 287179 N 5506304
CZ: Nejvetší platan v Ceské republice a jeden z nejvetších v Evrope. EN: The biggest plane in the Czech republic and one of the biggest planes in Europe.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

CZ: Tento platan javorolistý (Platanus acerifolia) byl dovezen z Anglie a vysazen u zámku v Bartošovicích pravdepodobne v roce 1834 tehdejším majitelem zámku panem Meinertem na pocest své manželky Josefíny. Proto se mu také ríká Josefínin platan. Jeho rozmery z nej ciní asi nejvetší živý organismus v CR. Váha vcetne korenového systému se odhaduje na 120 tun, což odpovídá váze, které dosahuje nejvetší živocich Zeme plejtvák obrovský. Zdravotní stav stromu je dobrý. Dne 13.6.1980 byl vyhlášen památným stromem.

EN: This plane was planted probably in 1834 by the owner of castle Bartošovice for his wife. It is the biggest organism in the Czech republic. It is a memorable tree since 13.6.1980.
Genus/Species: Platanus acerifolia - Plane tree

Height: 118

Girth: 25

Method of obtaining height: Reliable source

Method of obtaining girth: Reliable source

Location type: Park

Age: 180

Historical significance:
Povest o vysazení platanu se váže k osobe hrabenky Josefíny z Canalu, která panství Bartošovice zdedila po svém otci Josefu Emanuelu Canalu de Malabail v roce 1786. Po krátkém manželství s hrabetem Pachtou z Rájova a narození syna Karla se hrabenka vrhla do spolecenského života. Pobývala predevším v Praze. Roku 1797 se stal vychovatelem hrabencina syna Jirí Meinert. Ten brzo podlehl hrabencinu kouzlu a puvabu. Také hrabence nebyl Meinert lhostejný. Casem se Josef Meinert vypracoval na uznávaného profesora etiky, estetiky, dejin umení a filosofie. V roce 1813 se oba prestehovali na zámek v Bartošovicích, kde spolu trávili všechen cas. Když roku 1833 Josefína zemrela, Josefa Meinerta tato rána osudu velmi vzala. Na pamet své milované ženy nechal pod svými zámeckými okny vysadit stromek až z daleké Anglie, který byl tak zvláštní, vzácný a nevšední, jako sama hrabenka. The story of the abandonment of the platan is related to the countess Josefina of Canal, who inherited the estate of Bartošovice after his father Josef Emanuel Canal de Malabail in 1786. After a short marriage with Count Pachta of Rajov and the birth of Karel's son, the Countess sank into social life. She lived mainly in Prague. In 1797, Jiri Meinert, the Countess son, became the educator. He soon succumbed to the Countess's spell and charm. The Countess was also not indifferent to Meinert. Over time, Josef Meinert has worked on an accredited professor of ethics, aesthetics, art history, and philosophy. In 1813 they both moved to the Bartošovice Chateau where they spent their time together. When Josefina died in 1833, Josef Meinert took this blow of fate. In the memory of her beloved wife, he had left a tree from under her window windows from far England, which was so strange, rare and unusual, like the Countess himself.

Planter: Meinert

Walk time: 2