The monuments No. 125-127, 208, 316, 317 - Rozberice, Czech Republic
Monuments dedicated to fallen Austrian and Prussian officers and soldiers.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

A group of monuments at the site No. 26 trails "Battle of Hradec Králové July 3, 1866 - South Wing" (visit link)

===========================================================

Na križovatce panelové cesty se silnicí z Nedelišt do Rozberic na jižní strane silnice v tesném sousedství tzv. Šrámova kríže stojí skupina pomníku z bitvy 3. cervence 1866.

Typové pískovcové pyramidy e.c. 125 na hrobe 60 rakouských a 40 pruských vojáku a e.c. 127 na hrobe 30 pruských vojáku byly venovány pruským rádem johanitu.

Typová pískovcová pyramida e.c. 126 venovaná jednomu pruskému dustojníkovi sem byla dodatecne premístena.

Vysoký pískovcový jehlan e.c. 208 je venován památce rakouského plukovníka Franze Bergoua, velitele pešího pluku c. 30 barona Martiniho, který náležel k brigáde generálmajora Poschachera od I. armádního sboru. Pomník venovaný plukem byl postaven roku 1889. Na pomníku je chybne vytesáno jméno Bergon.

Puvodní železný kríž e.c. 19 na hrobe rakouského setníka Georga Vogela od pešího pluku c. 55 již zanikl a typové litinové kríže e.c. 316 a 317, zrízené v roce 1897, byly v roce 2008 obnoveny Komitétem 1866.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no