Hoogste punt van Ridderkerk
Uitkijktoren op het hoogste vaste punt van Ridderkerk
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Locatie:
Het Gorzenpark ligt aan de oostkant van Ridderkerk tussen het "Nieuwe Veer" en de "Nieuwe Haven". Het wordt verder begrenst door de Rotterdamseweg en de aan de zijde van de Noord gelegen Deltadijk.

Hoe het park aan zijn naam is gekomen:
"Gors" is de benaming, die in Zuid Holland gebruikt wordt voor buitendijks land langs de grote rivieren, dat bij gewone waterstanden niet meer onderloopt. De naam "Gorzen" doet dus denken aan een laag gelegen vlak terrein. Vroeger bestond dit heuvelachtige gebied uit gorzen. Het laag gelegen gebied was vroeger veel uitgestrekter en strekte zich uit tot de rivier. Boeren namen steeds meer grond in cultuur zodat de de echte Gorzen steeds kleiner werden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is de Deltadijk dwars door twee bouwpolders aangelegd. Aan de binnenzijde van deze dijk is het huidige recreatieterrein ingericht.

Puinberg:
Deze 22 meter hoge berg is bijna gezichtsbepalend voor het Gorzenpark. Tussen 1973 en 1991 zijn hier 300.000 kubieke meter onverbrandbare afvalstoffen van allerlei aard gestort die door de verbrandings-installatie (AVR) niet verwerkt konden worden. Dat de berg niet wegzakt komt doordat hier de ondergrond niet uit de bij ons gebruikelijke veenlaag maar uit erg zanderige klei (zavel) bestaat. In de zijkant van de puinberg is door de Natuurvereniging Ridderkerk een winterverblijfplaats voor vleermuizen gemaakt. Deze bestaat uit een betonnen tunnel welke 25 meter lang, 1.80 meter hoog en 1 meter breed is. In 2003/2004 werd de berg met 10 meter opgehoogd met aarde die bij grote infrastructuerele werken vrij kwamen. Daarna moest ze in opnieuw worden aangeplant.

English version

Location:
The Gorzenpark is located east of Ridderkerk between the "Nieuwe Veer" and the "Nieuwe Haven". It is also bordered by the Rotterdamseweg and on the north side of the Delta located Dijk.

How the park came to his name:
"Gors" is the name used in South Holland to land outside the dikes along the rivers, that ordinary water is no longer. The name "Gorzen" is so reminiscent of a low lying flat land. Previously it was hilly area gorzen. The low-lying area was once much wider and extended to the River. Farmers took more land under cultivation so that the real Gorzen were always smaller. In the seventies of the last century, the Delta Dike construction through two polders created. On the inside of the dike is the current furnished recreation area.

Rubble Mountain:
This is almost 22 meter high mountain face determines the Gorzen Park. Between 1973 and 1991 are 300,000 cubic meters of combustible waste full of all kinds paid by the incineration plant (AVR) could not be processed. This mountain is not sinking because the ground here not by our usual peat but very sandy clay (clay) exists. In the side of the mountain through the rubble Natuurvereniging Ridderkerk a winter haven for bats made. This consists of a concrete tunnel which 25 meter long, 1.80 meters high and 1 meter wide. In 2003/2004, the mountain is increased by 10 meter high earth in infrastructuerele works were released. Then they had to be re-planted.

Near geocache GC2182A

Height of Look-Out Tower in feet: 21.00