Kratochvílova rozhledna / Kratochvilova lookout tower, CZ - Roudnice n.L.
33U E 447507 N 5585769
CZ - Zajímavá rozhledna v centru Roudnice nad Labem. EN - Interesting lookout tower in the center of city Roudnice nad Labem.
Location: Ústecký kraj, Czechia

Ceský popis

Základní informace

Kousek nad centrem Roudnice nad Labem, v Žižkových sadech, najdete velmi peknou prvorepublikovou rozhlednu. Z pohledu nadmorské výšky 230 metru se muže jevit jako celkem bezvýznamná, opak je však pravdou. Stací vystoupat necelých 50 schodu na vyhlídkovou plošinu a pohled na panorama Ceského stredohorí vás utvrdí o významu místa.

Nebýt vandalu, pak byste se na ochozu docetli více informací o samotném výhledu, který je až prekvapive dobrý. V soucasnosti si však musíte vystacit s vlastní mapou. Pomineme-li výhled na Roudnici, pak na severu je možné spatrit Varhošt a Bukovou horu s televizním vysílacem. Západním smerem by mela být za dobrého pocasí videt Milešovka. Zpoza stromu pak místy vykukuje Ríp.

Historie

Kratochvílovu rozhlednu postavila v roce 1934 Rolnická záložna podripská k 60ti letum své existence. Jméno pak stavba získala podle prvního predsedy této instituce, Václava Kratochvíla, který má na rozhledne svojí pametní desku. Samotnou konstrukci pak navrhl pražský architekt ing. Dr. Štepánek. Jeho vzdušná betonová konstrukce s kruhovým pudorysem a osmi vnejší sloupy, mezi nimiž se vine schodište, si dodnes zachovala svuj puvab.

Jak se tam dostanete

Prestože je rozhledna pomerne dobre dostupná, tak kvuli nedostatecnému znacení muže být její nalezení trochu složitejší. Existují dve možnosti. Nejsnazší je z roudnického Karlova námestí zamírit nahoru po Ripské, pak Riegrovou a pár metru za policejní stanicí odbocit vlevo. Pak už stací vyjít pár schodu, prejít trat a jste u rozhledny.

Principiálne se k rozhledne dá dostat i z druhé strany, od Kratochvílovi ulice. Ale vzhledem k tomu, že zde chybí aspon trochu rozumná cesta a musíte se šikovne proplést zástavbou, doporucuji jít od námestí.

English description

Near the center of Roudnice nad Labem in Žižka orchards, you can find very nice lookuot tower. In terms of altitude 230 meters may seem insignificant in total, but the opposite is true. Just to climb 50 stairs upto the observation deck and you can enjoy beautiful panoramic view of the Bohemian Central Highlands.

Kratochvilova lookout tower was built in 1934. The construction itself was designed by Prague architect Mr. Dr. Stepanek. The air concrete structure with a circular floor plan and the eight outer columns, between which the staircase winds, has kept its charm.

Height of Look-Out Tower in feet: 36.00

Difficulty: