Trojsky zamek / Troja Chateau, Praha, CZ
Barokni zamek v prazske Troji. / Baroque chateau in Prague district Troja.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Zámek vybudoval v letech 1679–1685 hrabe Václav Vojtech ze Šternberka jako své letní sídlo a pobýval zde se svou chotí Klárou a dcerou. Autory projektu byli Giovanni Domenico Orsi a pozdeji Jean Baptiste Mathey, stavitelem byl Silvestro Carlone. V roce 1685 byla založena prilehlá zahrada a roku 1697 byla postavena terasa a hospodárské budovy v okolí zámku. Po rodu Šternberku zakoupila zámek pro ústav šlechticen Marie Terezie a sama tu také nekolikrát pobývala. Poslední soukromý majitel, statkár Alois Svoboda, v roce 1922 venoval zámek, vcetne rozlehlých pozemku pro zrízení zoologické a botanické zahrady, mladé Ceskoslovenské republice. V letech 1977–1989 prošel zámek rozsáhlou rekonstrukcí. Pri povodni v roce 2002 byl zaplaven sklep a prilehlá zahrada.
(wikipedia)

Zámek dal jméno celé oblasti - jeho výzdoba v podobe barokních soch s antickými motivy totiž zpusobila, že lidé zacali zamecku ríkat Troja. To se posléze natolik rozšírilo, že dnes už ani nikdo neví, že vesnice, kde byl zámek postaven, se jmenovala Zadní Ovenec.
Troja Chateau is a Baroque chateau located in Troja, Prague's north-west borough (Czech Republic). It was built for the Counts of Sternberg from 1679 to 1691. The palace is owned by the city of Prague and hosts the 19th century Czech art collections of the City Gallery.

The palace's design has been influenced by French and Italian architecture and is mostly the work of French architect Jean Baptiste Mathey. The latter also built the palais Buquoy in Prague, currently the French embassy. Prior to Mathey, Domenico Orsi worked on the castle. Silvestro Carlone was the Master Builder.
(wikipedia)

Troja chateau gave a name to the whole district. Originally village, where the chateau was built, had name Zadni Ovenec. But because of many antics mythology statues around the chateau, people started to call the area Troja (Troy) and today nobody knows old original name.
Style: Baroque

Type of building (structure): Chateau or castle