Památný dub - Jablonné nad Orlici, Ceska republika
Magnificent oak in Jablonné nad Orlici / rozložitý dub v Jablonném nad Orlicí
Location: Pardubický kraj, Czechia

[EN] Behind "At Oak" restaurant stands this magnificent tree. At least 800 years old. Nowadays in the middle of city.

[CZ] Za hostincem "U Dubu" stojí tesne u silnice památný dub letní. Bylo vedeno mnoho diskusí o jeho stárí. Nikomu se však nepodarilo vyvrátit zatím jediný seriózní údaj o jeho stárí, uvedený v soupisu starých a památných stromu od F. Hrobare a sice "Staré a památné stromy na Žambersku, Králicku a Rokytnicku v Orlických horách" z roku 1949, kde je mimo jiné uvedeno toto: Strom, jehož kmen je nápadný tím, že jeho nízký spodek se podobá obrovské trojnožce, stál puvodne na svahu. Pri úprave okolí cesty byly odkopáním obnaženy koreny, které se casem pokryly kurou, takže se podobají kmeni. V roce 1909 se místní okrašl. spolek postaral o ocištení korenu, úpravu místa a obehnání dubu železným plotem na betonovém spodku. Do dubu byla pred konzervací vložena litina s tímto textem: "Tento vekovitý dub, který nejméne 800 let cítá, byl co starý na rozcestí stojící veterán zanedbáván a odpadky skla vyplnován, takže sželelo se staroby tak památného stromu v život vstoupivšímu okrašl. spolku, který ujav se ho, vyklidil sklo mezi koreny naházené, kterého dve párové fury byly odvezeny, obezdil jej betonovou ohradou, oplotil železným zábradlím, okrášliv kameny místo tak památného stromu, který se stal nyní ozdobou celého mesta." V Jablonném nad Orlicí v mesíci cervnu 1909. Tolik historie.
Genus/Species: oak

Height: 59