Katedrala sv. Mikulase / St. Nicholas Cathedral, Ceske Budejovice, CZ
33U E 461641 N 5424844
Katedrála svatého Mikuláše je hlavní kostel ceskobudejovické diecéze nesoucí jméno po Svatém Mikuláši / Cathedral of St. Nicholas is the main church of Ceske Budejovicke diocese.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Základní kámen farního kostela pro královské mesto Ceské Budejovice byl položen okolo roku 1265, krátce po založení mesta. Nekdy okolo roku 1297 byl pak posvecen hlavní oltár a kostel predán k užívání, byt ješte zrejme nebyl dokoncen (k dokoncení stavby hlavní budovy nejspíše došlo až nekdy kolem poloviny 14. století). Kostel byl nekolikráte významne prestavován. V 16. století získal novou zvonici v podobe Cerné veže. V roce 1551 temer cely zritil a po pozaru v 17. stoleti byl takrka od zakladu znovu postaven v barokni slohu. V roce 1785 se pak stal katedrálou. Vedle kostela se nacházel mestský hrbitov funkcní od založení mesta až po rok 1784, kdy byl zrušen. V letech 2001 až 2005 na jeho míste probíhal intenzívní archeologický výzkum vedený Jihoceským muzeem.
Original church was finished at the beginning of 14th century. In 16th the bell tower was built, called Black tower . In 1551 church fell off and later in 17th century after massive fire was from the foundations built again in baroque style.
In 1785 the church became a domicile of the bishop and was upgraded to cathedral.
Diocese of Ceské Budejovice