TB 1517-9 Markvartice, kostel
Bod na kostele sv. Jilji v Markvarticich, Jicin.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Bod je stredem makovice veže rímskokatolickeho farního kostela sv. Jiljí v Markvarticich na Jicinsku.

Markvartice u Sobotky se nacházejí mezi Jicínem a Mladou Boleslaví. Pet kilometru jižne od križovatky do mesta Sobotky.

Markvartice založil kníže Markvart ve 12.století. Za dávných casu zde prý stávala drevená tvrz, kde vládl Príbek z Markvartic.Tam kde jsou dnes domy cp.5 a 6 býval, podle obecní kroniky, klášter. První písemné zmínky o obci jsou až ze 14. století. Od roku 1375 byla markvartická ves i kostel soucástí panství Rakov. Když v roce 1497 koupil Kostecké panství Jan z Šelmberka jsou mezi vesnicemi uvedeny i rakovské panství s cástí Markvartic, Mrkvojedy a Sparence. V roce 1541 došlo ke zmene vlastnictví kosteckého panství. Koupil ho Jan z Bibersteinu. Zde jsou už uvedeny celé Markvartice, Príchvoj, Skurina, ale jen cást Rakova, Leština a Príchvoj. Celé panství rakovské se stalo soucástí Kostecka až v roce 1559.

Pravdepodobne ve 14. století byl v obci postaven kostel zasvecený sv. Jiljí. První stavba byla drevená. Na pocátku 18. století byl vybudován kostel nový, jak jej známe nyní. Soucasne se stavbou kostela byly podél zdi vysázeny lípy. Když dožily, byly vysazeny ve stejném prostoru lípy jiné. Markvartické lípy patrí k významným památným stromum v okrese a jako takové byly v roce 1996 zapsány do seznamu památek.

Info:webové stránky obce
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole