Monument of 25th Jäger Battalion / Pomník 25. praporu rakouských polních myslivcu, Václavice, Czech Republic
33U E 580106 N 5582971
Monument dedicated to 25th Jäger Battalion in Václavice (East Bohemia)erected in 1907/ Pomník, venovaný 25. praporu rakouských polních myslivcu ve Václavicích, zrízený v roce 1907.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

EN

The monument with Moravian eagle on the rock was dedicated to 25th Jäger Battalion, which during the battle on June 27th, 1866 as the only Austrian unit capture temprarily place around St. Wenceslaus church in Václavice and maintained this position until reinforcement came here. The monument was erected in 1907.

CZ

Dne 27. cervna 1866 v 8.45 zahájil generálmajor Hertwecka útok rakouské brigády (peší pluk c. 41 a 56 spolecne s praporem polních myslivcu c. 25) proti pruskému vojsku. Rakouskému vojsku se podarilo proniknout až do obce Václavice. Zde byl však útok prudkou palbou predvoje pruského V. armádního sboru odražen. Pouze myslivecký prapor c. 25 s cástí pechoty pronikl až ke kostelíku sv. Václava, kde se udržel až do príchodu další rakouské brigády plukovníka Jonáka. Další boj pokracoval ve václavickém lesíku a na výšine Branka.

Po této krvavé reži zustalo vobci a okolí nekolik hromadných hrobu a postupem casu bylo vystaveno i nekolik pomníku. Dne 1. cervna 1868 byl na pocest rakouského VI. armádního sboru odhalen monumentální mramorový obelisk, který byl zrízen dustojnickým sborem pešího pluku c. 4. V roce 1907 byl zhotoven pomník ve tvaru skály s moravskou orlicí, který byl venovaný praporu polních myslivcu c. 25.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no