Castle Jemnište, Postupice, Czech Republic
Zámek Jemnište s.r.o. Jemnište 1 Postupice 257 01
Location: Středočeský kraj, Czechia

Zpráva o Jemništi pochází z roku 1381. V té dobe bylo panství v majetku Beneše z Cimburka, který se podle zdejší vsi zacal psát z Jemnište. Panským sídlem tehdy pochopitelne nebyl tento zámek, ale tvrz obklopená vodním príkopem, která se dodnes nachází v nedaleké vsi (viz starý zámek). Roku 1717 koupil jemništské panství hrabe František Adam z Trauttmansdorffu (+1762), puvodem ze staré štýrské rodiny. Jeho vkusu a nárokum již zámek ve vesnici nevyhovoval,proto nechal kolem roku 1724 na nedalekém pahorku vybudovat novýzámek, který mel lépe odpovídat jeho vkusu i postavení predního šlechtice.

Autorem projektu byl slavný ceský architekt František Maxmilián Kanka. Stavba postupovala velmi rychle. V ríjnu 1725 byl zámek dokoncen natolik, že už mohlo dojít ke slavnostnímu vysvecení zámecké kaple. Roku 1754 zámek zcela vyhorel, nepoškozena zustala jen zámecká kaple sv.Josefa. František A.Trauttmansdorff proto nechal celý zámek prestavet a nove vybavit. Tehdy byl zmenen prucelní štít, na kterém byl nove umísten trauttmansdorffský erb a vzhled zámku doplnily sochy Lazara Widmana. Krome techto úprav nepoškodily zámek žádné zásadní prestavby. Máme tak ideálnímožnost prohlédnout si typické šlechtické sídlo doby vrcholného baroka.

Zámek je elegantní patrovou stavbou urcenou hlavne k letnímu pobytu.Hlavní prucelí je situováno k benešovské ceste.

Dominuje mu elegantní štít s balkonem, který zvýraznuje vstup do zámku. Nižší prízemní budovy po stranách stavby sloužily k hospodárským úcelum,jako stáje a kolny.Napojují se na hlavní zámeckou budovu témer v pravém úhlu a vytvárejí tzv. cestný dvur,srdce barokní zámecké dispozice. Sem prijíždely kocáry majitele panství i vozy zámeckých hostu, práve zde hrabe vítal nejvýznamnejší návštevy. Od okolního sveta byl cestný dvur opticky oddelen ozdobnou kovovou mríží s dvoukrídlou branou.V žádném prípade tedy nejde o sídlo pevnostního typu, ale o venkovskou vilu, jejímž hlavním posláním je pohodlí majitele.

Zadní prucelí zámku je obráceno do parku. Za F.A.Trauttmansdorffa se jednalo o park francouzský,pro který byly typické prísné geometrické linie,sochy a fontány. Casto byl využíván k porádání zahradních slavností a k témuž úcelu byly vybudovány i dva zahradní pavilony.

Na prelomu 18. a 19. století byla barokní zahrada premenena v romantický anglický park. Jedinou pripomínkou nekdejšího francouzského parku je tak úprava cestného dvora a nove založený libosad na pravé strane zámku.

Protože F. A. T. nezanechal potomky, odkázal Jemnište svému príbuznému Josefu Václavu Trauttmansdorffovi (+1769),který ale zemrel záhy po nem. Majitelkou Jemnište se tak stala vdova Gabriela, rozená Czerninová,která se provdala (1773) za hrabete Jindricha Františka Rottenhana (1738-1809). Hrabe Rottenhan byl vysokým zemským úredníkem (zastával funkci nejvyššího purkrabí pražského) a z moci svého úradu podporoval rozvoj manufaktur. V tomto ohledu šel príkladema Jemnište se za jeho vlády stalo duležitým strediskem bavlnárského prumyslu v Cechách. Jeho prádelna spolu s manufakturou v nedalekých Postupicích (Podlesí) dokonce patrily k nejvýznamnejším v habsburské monarchii.

V prubehu 19. století se v držení zámku vystrídalo nekolik majitelu. Roku 1868 zakoupil panství Zdenek hrabe Sternberg,majitel nedalekého panství Ceský Šternberk (prapradedecek soucasného majitele). Jako ctvrtý z 5 synu hrabete Josefa Leopolda (1770-1858) nemel nárok na rodové fideikomisní panství Castolovice, které pozdeji pripadlo jeho staršímu bratrovi Leopoldovi (1811-1899). Po vzdáleném strýci Kašparu Maria Sternbergovi však zdelil panství Radnice,kde se nacházely bohaté uhelné doly. Práve jejich výnos Zdenkovi umožnil výrazne rozmnožit rodový majetek. Roku 1841 koupil od hrabete Somsice ze Saardu Ceský Šternberk a roku 1868 od knížete Windisch-Graetze Jemnište. Uvažoval také o zakoupení Konopište, které také kdysi patrilo Šternberkum. Jeho majitel, princ František Eugen Lobkowicz však dal prednost arcivévodovi Františku Ferdinandovi d´Este. Protože hrad Ceský Šternberk nebyl trvale obyvatelný (sloužil hlavne jako lovecké sídlo), sídlila rodina prevážne na zámku Brezina u Rokycan.

Po smrti hrabete Zdenka zdedil jeho starší syn Alois (1850-1907) Ceský Šternberk a Radnici, druhorozený Filip (1852-1924) Jemnište. Protože však Alois zemrel svobodný a bezdetný, stal se Filip jediným dedicem všech techto statku i stejne jako dalšího rodinného majetku tzv. šternberských domu ve Vídni. Filip Sternberg provedl nezbytné úpravy zámku a povýšil Jemnište na své hlavní sídlo. S Karolinou hrabenkou z Thurnu a Valsassiny(1863-1944) mel dva syny a dve dcery.Starší syn Zdenek(1885-1899) zemrel predcasne na kloubový revmatismus a proto zdedil vetší cást majetku (Ceský Šternberk a Radnice) druhorozený syn Jirí Douglas (1888-1965,dedecek soucasného majitele), zatímco Jemnište pripadlo rovným dílem dcerám Marii Gabriele(1890-1934) a Terezii (1902-1985). Po smrti Marie Gabriely se jedinou majitelkou velkostatku stala Terezie (Sita), která se roku 1927 provdala za Františka hrabete Mensdorff-Pouilly (1897-1991).

Sita s Františkem vlastnili Jemnište až do roku 1943. Protože po okupaci ceských zemí odmítli pristoupit k nemecké národnosti, byli (podobne jako Tereziin bratr Jirí Douglas) vystaveni všemožné perzekuci. K nejméne príjemné události došlo roku 1943. Majitel nedalekého panství Tloskov na Neveklovsku, kde nemecká správa zrídila cvicište vojsk SS, Oskar Danek von Esse (potomek zakladatele CKD Vincence Danka) získal jako ríšský obcan právo na náhradu.Vybral si Jemnište. Prestože manželé Mensdorffovi nucený prodej odmítli, museli se do 14 dnu vystehovat. Cást movitého majetku se jim však podarilo prevést na hrad Ceský Šternberk, cást na zámecek u Postupic a na postupickou faru, kde pozdeji celý život bydleli.

V kvetnu 1945 bylo Jemnište "osvobozeno" sovetskými vojsky z armádní skupiny generála Malinovského. Vojáci si však na zámku, který tehdy patril Nemcum, pocínali jako na dobytém území a tak z puvodního inventáre proto mnoho nezbylo. Pres protesty manželu Mensdorffových bylo Jemnište zestátneno.Hrabenka Terezie(Sita) proto požádala o restituci majetku. Žádosti bylo po právní stránce vyhoveno, ale na zámek se již nikdy nenastehovala.

Roku 1951 byl znovu znárodnen,tentokrát komunistickým režimem.

Terezie Mensdorffová žila až do své smrti (1985) v nedalekých Postupicích. Její manžel František zemrel roku 1991. Protože byli bezdetní, zdedil nárok na Jemnište jejich synovec, Jan Bosko Sternberg (* 1936). Do rukou Sternbegu se zámek s velkostatkem navrátil roku 1995.

Soucasným majitelem Jemnište je jeho syn Jirí, který se svou rodinou obývá levé krídlo zámku. Fotografie zachycuje hostinský pokoj.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact