Wheel with a historical legend, Brno, Czech Republic
33U E 617198 N 5450173
Wheel you can see it hanging on a wall in the gateway of Old Town Hall. / Birkovo kolo visí na zdi v pruchodu Staré radnice v centru Brna.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Legend about Brno Wheel
A wheel craftsman from Lednice city named Georg Birk made a bet with his friends for 12 Tolar that he can chop down a tree, make a wheel from it and get it by rolling to Brno. He did what he said and the wheel you can see it hanging on a wall in the gate-way of Old Town Hall.

Povest o kole:
Jednoho slunecného kvetnového dne roku 1638 se jako obvykle sešli v lednické hospode po práci sousedé na doušek vína. Nechybel mezi nimi ani Jirí Birk, kolárský mistr, který byl svým umem vyhlášen po celém okolí. Slovo dalo slovo, když tu najednou se ozval Birkuv hlas: "Oc se vsadíte, sousedé, že ráno o šesti hodinách, jak vyjde slunce, porazím v lese strom, udelám z neho kolo a ješte ten den je dokutálím do Brna, drív než se zavrou mestské brány." Všichni se mu smáli a klidne se s ním vsadili o dvanáct tolaru. Verili, že se to kolári nemuže podarit a oni lehce prijdou k penezum.
Birk však byl opravdu mistr svého remesla. Než na brnenských vežích zacali zvonit Ave Maria, probehl Židovskou bránou a pres Zelný trh na radnici. Tam udivenému purkmistrovi odevzdal hotové kolo. A protože kolo bylo opravdu mistrovský kus, dal je purkmistr Gabriel Schramm povesit v radnicním prujezdu . Birk svou sázku vyhrál, ale dvanáct tolaru mu štestí neprineslo. Všichni verili, že mu pri práci pomáhal cert, a proto se mu zacali vyhýbat. Práce ubývalo, až nakonec šikovný kolár zemrel v bíde.

Birkovo kolo, které si mužete na Staré radnici prohlédnout, nám ho však pripomíná dodnes.

Pohádkové pojetí najdete i na stránkách cestovky Kudrna zde: (visit link)