TB 1507-14 Ulibice, kostel
Trigonometrickým bodem je vez kostla v Ulibicich
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Bodem je stred makovice veze rimskokatolického kostela Zvestovani Panny Marie v Ulibicich.
První písemná zmínka o obci Úlibice pochází z roku 1355, kdy je zdokumentováno prifarení osady Rehec k Úlibicím. Znamená to, že v té dobe již v Úlibicích stál kostel. Puvodní kostel byl ale pro špatný stav stržen a roku 1716 na jeho míste postaven kostel nový, v barokním stylu.
Kostel Zvestování Panny Marie je jednolodní obdélná stavba s pulkruhove uzavreným presbytárem se sakristií. Kostel byl opravován v roce 1821, kdy byla pristavena vež v západním prucelí kostela a v chrámové lodi postaven nový strop. Soucasná podoba kostela pochází práve z doby této prestavby.
Zarízení kostela je puvodní z doby výstavby nového kostela. V soucasné dobe je kostel v Úlibicích kostelem filiálním, patrící pod farnost Železnice. Bohoslužby se zde nekonají. Celkove je kostel znacne zchátralý, i když pocátkem 21. století dostal alespon novou strechu.
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: no