Stará hospoda / Old Pub, Praha - Hloubetín, Czech republic
33U E 466789 N 5550480
Baroque inn, in operation from 1711 till now. It repalced older pub, destoied in the Thirty Years' War / Barokní hospoda, která v této podobe funguje od roku 1711.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

ENG: Hloubetin village is first mentioned in 1207, which belonged to the Teutonic Knights. Since 1335 was poseesion of the order of the Cross with red star. According to (most likely fake) documents their right to serve beer and wine in Hloubetín was given to this order by king Václav I in 1235. In 1350 this right dwas confirmed by Charles IV. During the Thirty Years War, during the siege of Prague by the Swedes, commander General Count von Würstenberg set up in Old pub Swedish army headquarters. After an unsuccessful siege in the autumn of 1648 let - along with the entire Hloubetín - pub to burn. In 1711 the Lords of Hlubna build a new inn closer imperial road. In 1723 stopped here for lunch Emperor Charles VI. during his coronation trip to Prague. The Hloubetin pub was also visited by Empress Maria-Theresa in 1723 and 1743 and her son, Emperor Joseph II. At the first floor is the so-called imperial room with original fireplace from the time of Joseph II.

CZ: Ves Hloubetín je poprvé zminována v roce 1207, kdy náležela rádu nemeckých rytíru. Od roku 1335 patril križovníkum s cervenou hvezdou a, i když byl v dobách husitských a v letech 1618-20 na cas križovníkum zabaven, byl jim opet navrácen. S krížovníky je spojena i první zmínka o hloubetínské hospode. Podle (velmi pravdepodobne padelané) listiny jim právo cepovat pivo a víno v Hloubetíne udelil již Václava I. roku 1235. Roku 1350 toto právo pri své návšteve Hloubetína potvrdil Karel IV. Puvodní hospoda stávala v oblasti dnešních Chaloupek. Za tricetileté války, pri obléhání Prahy Švédy, si v Staré hospode zrídil štáb velitel švédského vojska, generál hrabe von Würstenberg. Po neúspešném obléhání Prahy na podzim 1648 nechal – spolu s celým Hloubetínem - hospodu vypálit, takže z ní zbyly jen sklepy. V roce 1711 nechali páni z Hlubna vystavet novou zájezdní hospodu blíže císarské silnici. Jejich erb je umísten na obytné budove ve dvore. V roce 1723 se zde zastavil na obed císar Karel VI. pri své korunovacní ceste do Prahy. Doprovázela jej tehdy manželka i dcery, vcetne budoucí císarovny Marie-Terezie. Ta Hloubetín oficiálne navštívila ješte v letech 1723 a 1743. Její syn, císar Josef II. zde býval ubytován pri castých vojenských cviceních. V prvním patre se dochoval tzv. císarský pokoj s puvodním krbem z doby Josefa II. Na sklonku minulého století byla vlastníkem rodina Vanku. V roce 1939 ji koupila rodina Myšákova. V roce 1953 byli majitelé násilne vystehováni a roce 1961 jim byla hospoda se statkem vyvlastnena.