Rozhledna v Libníkovicích / Look-Out Towers in Libníkovice
Zajímavá rozhledna na nízkém kopci nad obcí Libníkovice. Interesting old Look-Out Tower.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

[CZ]
Železná rozhledna nedaleko obce Libníkovice o výšce 15 m byla postavena prevážne z penez místních obyvatel v roce 1930 a to jako náhrada za spadlou staletou Národní lípu, která spadla o rok dríve. Byl to mohutný strom, do jehož koruny údajne vedlo pohodlné drevené schodište a kde prý se i koncertovalo. Strom byl tak mohutný, že se v jeho upravené korune mohlo usadit až deset lidí.
V roce 1992 byla rozhledna znovu opravena, presto však rozhledu bránili vzrostlé stromy. V roce 2005 se tato situace, alespon trochu zlepšíla vykácením porostu západním smerem. Rozhledna tak alespon poskytuje cástecný výhled na Polabskou rovinu.

Rozhledna je volne prístupná.

Nadmorská výška: 311 m
Výška rozhledny: 15 m

[EN]
Iron tower near the village Libníkovice a height of 15 m was built mainly from local residents money in 1930 as a replacement for a fallen lime National Century, which fell a year earlier. It was a huge tree, which has reportedly resulted in the Crown comfortable wooden staircase where he is also touring. The tree was so big that it covered the crown could seat up to ten people.
In 1992 the tower was restored, but outlook still defended trees. In 2005 this situation, at least somewhat improved felling crop west. Lookout at least it provides a partial view of the Elbe plane.

The tower is freely accessible.

Altitude: 311 m