Fourteen Holy Helpers Chapel (Paletínská kaple), Luže, Czech Republic
Octagonal baroque chapel of Fourteen Holy Helpers built in 1720.
Location: Pardubický kraj, Czechia

EN

Less then 1 km eastwardly from Košumberk castle one can find nicely renovated chapel at the forest edge, near the road from Luže to village Bílý Kun (White horse). It was renovated in 2000.
The octagonal chapel of fourteen Holy Helpers was built in 1720. It is more known around under name "Paletínská", which is actually garbled name from "Palestýnská" (Palestine). The chapel was built on behest of superior priest (farther) of nearby Luže jesuit monastery as a thank to God, that he survived big plaque.

CZ

Blíže hradu Košumberku nedaleko silnice na Bílý Kun stojí Paletinská kaple (správne zvaná Palestinská). Zasvecena je ctrnácti svatým pomocníkum. Jejím zakladatelem byl jezuitský superior Jan Kloc (pusobící v rezidenci na Chlumku v letech 1713-1720). Když v Luži 14.9.1715 vypukl mor (aby se nemohl dále šírit, byla Luže dnem i nocí strežena vojskem), složil superior Kloc slib, že pokud bude morové rány uchránen, dá vystavet tuto kapli ctrnácti sv. pomocníku.
V Paletíne se sloužilo behem roku pravidelne pet mší svatých. Jezuité sloužili mše na svátky sv. Fabiána a Sebestiána, sv. Rocha, sv. Rosálie, sv. Leonarda a sv. Františka Xaverského. Mimo to zde byla každorocne slavná bohoslužba na svátek Neposkvrneného pocetí Panny Marie. To vždy chodilo ke kapli z Luže a okolí procesí.
Interiér kaple byl vybaven dvema oltári. Hlavní oltár s obrazem 14 svatých pomocníku a vedlejší na strane evangelní bez oltárního kamene s obrazem Krista na kríži. Dále patrilo k vybavení kaple: Obraz pieta ze 17. století, dva relikviáre, tri sošky - sv. František, sv. Antonín, sv. Jan Nepomucký, Kalvarie v zasklené skríni, šest svícnu drevených, dva svícny barokní 56 cm vysoké a krucifix 75 cm vysoký z hruškového dreva. V lucerne byl zvonek. Vetšina vybavení interiéru se nedochovala, cást je na hrade Košumberk. V 19. století došlo k nekolika vetším opravám. V roce 1826 ze sbírek (nejvíce prispela Aloisie Hájková - manželka košumberského sládka a Helena Hansvenclová, meštanka z Luže), další oprava byla v roce 1882, nákladem 170 zl. Zaplatil je hrabe Thurn –Taxis, majitel panství. Strecha a strop byly opraveny v roce 1890. Poslední oprava Paletína byla provedena v roce 2000.